Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Răscoală din cauza drumurilor


Aproximativ 300 de oameni au blocat, luni dimineață, drumul național DN 2 E 85, în zona localității Dumbrăveni. Oamenii au ales acest mod de a protesta pentru a atrage atenția asupra stării dezastruoase în care se regăsesc drumurile naționale DN 2N Mărtinești- Bogza-Căiata-Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Protestatarii au declarat că vinovați de situația în care se găsesc drumurile naționale din România sunt președintele Traian Băsescu și primul ministru Emil Boc. „Jos Guvernul Boc!”, „Jos Boc!”, „Jos Băsescu!”, „Jos bandiții care ne-au luat banii din pensii!”, sunt câteva din scandările manifestanților.

Oamenii care locuiesc în localitățile traversate de drumurile naționale DN 2N Mărtinești- Bogza-Căiata -Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele au ales acest mod de a protesta pentru a atrage atenția autorităților centrale asupra stării dezastruoase în care se află cele două drumuri. Protestul spontan al celor aproximativ 300 de oameni a început în jurul orei 11.00 și s-a încheiat puțin după ora 12.00. Protestatarii au declarat că vinovați de situația în care se găsesc drumurile naționale din România sunt președintele Traian Băsescu și primul ministru Emil Boc. Timp de o oră, oamenii au scandat lozinci antiguvernamentale, cele mai uzitate fiind „Jos Guvernul Boc!”, „Jos Boc!”, „Jos Băsescu!”, „Jos bandiții care ne-au luat banii din pensii!”, „Jos cu hoții care în campanie ne-au promis că dacă îi votăm ne fac drumurile!”, sau „Hoților ne-ați vândut țara!”. Oamenii au purtat mai multe pancarte pe care erau scrise diverse lozinci. „Plătim Taxe -Vrem Drumuri!”, „Unde sunt banii noștri?”, „Ne-am săturat de cozonaci și PLÄ‚CINTE!”,  „Vrem pești pentru a popula gropile din asfalt!”, sunt doar câteva din sloganurile scrise de oameni pe pancarte. Unul dintre protestatari, Costică Ghețu, din Bogza, a susținut că va da în judecată statul român și guvernul pentru starea deplorabilă în care se găsesc drumurile naționale.
Oamenii au fost însoțiți de primarii și viceprimarii localităților Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Sihlea și Slobozia Bradului. Alături de protestatari s-a aflat și deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru. Acesta a declarat că îi susține pe oameni în demersul lor de a avea o viață mai bună și drumuri sigure.
„Când nu te mai ajută nimeni și niciun guvernant nu te bagă în seamă nu îți mai rămâne decât să treci strada încontinuu, pe trecerea de pietoni, iar în mâini porți pancarte cu ajutorul cărora îți arăți nemulțumirea. Acesta este un drept constituțional câștigat după 1989. Tot Constituția este cea care spune că avem dreptul să trăim în condiții decente, dar în ce hal arată drumul Mărtinești- Bogza-Căiata -Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia -Vintileasca-Bahnele, numai condiții decente nu au oamenii din aceste localități. Această zonă este vizitată tot mai des de cetățeni străini care au rămas uimiți de starea dezastruoasă  a drumului și care au spus că, dacă în țara lor ar fi astfel de situații, oamenii ar bloca drumurile până când ar fi rezolvată problema”, a precizat deputatul Nini Săpunaru.
El a mai adăugat că vina pentru starea dezastruoasă a drumului național Mărtinești- Bogza-Căiata -Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia -Vintileasca-Bahnele îi aparține directorului Regionalei de Drumuri Naționale Iași, Viorel Scutaru, omul de casă al „tovarășului Gheorghe Flutur” care alocă toate fondurile Regionalei numai în drumurile din județul Suceava.
„Există la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași (DRDP) un individ pe numele său Viorel Scutaru, care este omul de casă al tovarășului președinte Gheorghe Flutur și care bagă toți banii Regionalei numai în drumurile din județul Suceava. Scutaru a spus că nu îi pasă că ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, i-a cerut să repare drumurile din Vrancea și alte județe, pentru că îl are de partea sa pe Gheorghe Flutur. PDL a transformat statul român în moșie proprie”, a mai susținut deputatul Nini Săpunaru.

O persoană sancționată pentru tulburarea liniștii publice

Polițiștii susțin că traficul rutier nu a fost perturbat dar, în schimb, a fost sancționată o persoană pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.
„Nu a fost nevoie de autorizație deoarece persoanele care au participat la acțiune doar au traversat strada printr-un loc marcat corespunzător și în astfel de situații nu este nevoie de autorizație. A fost sancționat un cetățean pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Traficul rutier nu a fost perturbat deoarece efectivele de poliție rutieră, cele de la ordine publică și jandarmii au dirijat traficul pentru a  asigura fluența autovehiculelor”, a declarat comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Vrancea.

Berceanu interpelat de deputatul Tâlvăr

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tâlvăr, a făcut o interpelare la adresa ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Radu Berceanu, căruia îi solicită să găsească soluții și resurse financiare pentru reabi-litarea DN 2N Mărtinești- Bogza-Căiata- Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia.
Exasperați de starea dezastruoasă a acestor drumuri, locuitorii din zonă și-au exprimat nemulțumirea într-un mod inedit. Au împrăștiat mii de fluturași de la Mărtinești și până la Vintileasca. Fluturașul conținea pozele Sorinei Plăcintă (PDL), dar și a directorului Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Lucica Chiper, responsabili de starea deplorabilă a acestor drumuri. Fluturașii conțineau sloganul „Noi trebuie să facem Drumul”, iar în partea inferioară se afla scris „Nu ezitați/Sunați-ne!”, îndemnul către șoferii sau oamenii nemulțumiți de starea deplorabilă a acestui drum.

,,Cereți guvernului Boc rezolvarea acestei situații”

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că cei care au promis că vor reabilita aceste drumuri, parlamentarii PNL și PDL au uitat ce le-au promis oamenilor în campania electorală. Președintele Consiliului Județean a ținut să le rea-mintească parlamentarilor PDL că, în 2009 și 2010, a făcut mai multe amendamente la legea bugetului de stat, prin care solicita finanțare pentru reabilitarea acestor drumuri, dar parlamentarii PDL au votat împotriva acestor amendamente. „În 2009 și 2010 am propus ca amendamente suplimentarea sumelor alocate județului Vrancea tocmai pentru reabilitarea acestor drumuri iar Nini Săpunaru chiar a votat pentru reabilitarea acestor drumuri, dar colegii săi de la PDL, Alin Trășculescu, Sorina Plăcintă și Răzvan Mustea au votat împotriva acestor amendamente pentru faptul că, odată obținute mandatele de parlamentar, nu îi mai interesau aceste drumuri. Le-ați promis oamenilor în 2005 că veți rezolva problemele acestor drumuri, cereți guvernului Boc rezolvarea acestei situații”, a mai precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Marian Oprișan a dat în judecată CNADN

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a dat în judecată Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, în data de 23 februa-rie 2005.  În cererea de chemare în judecată se arată că CNADN refuză să pună în aplicare hotărârea Guvernului și să semneze protocoalele de predare-preluare a sectoarelor de drum Mărtinești-Bogza-Dumbrăveni-Jitia și Jitia -Vintileasca. Curtea de Apel Galați a admis acțiunea formulată de Consiliul Județean și a obligat Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale să semneze protocolul de predare-preluare a acestor drumuri. Deși au fost preluate de CNADN, starea acestor drumuri este în conti-nuare una dezastruoasă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?