Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Fluturaş cu parlamentarii care nu au reparat drumul DN 2N


Starea dezastruasă a DN 2N Mărtinești- Bogza-Căiata- Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele i-a exasperat pe locuitorii zonei dar și pe șoferii care circulă pe acest drum. Zilele trecute, pe acest drum au apărut fluturașe cu pozele parlamentarilor din zonă, respectiv Nini Săpunaru (PNL), Sorina Plăcintă (PDL), directorului Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Lucica Chiper și cu sloganul „Noi trebuie să facem Drumul”. Lucrările de reabilitare ar fi putut fi realizate dacă ar fi fost aprobată solicitarea lui Marian Oprișan pentru suplimentarea fondurilor alocate investiției pe DN 2N, prin intermediul amendamentelor depuse de parlamentarii PSD, Miron Mitrea, Angel Tîlvăr, Cristian Dumitrescu și Ciprian Nica, care au votat pentru, împreună cu liberalul Nini Săpunaru. Cei care au votat împotriva județului Vrancea au fost parlamentarii PDL, Răzvan Mustea, Sorina Plăcintă și Alin Trășculescu.

Numărul mare de gropi din drumul național 2N Mărtinești- Bogza-Căiata- Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele i-au făcut pe oameni să protesteze într-un  mod inedit. Pe acest drum au apărut fluturașe cu pozele parlamentarilor din zonă, respectiv Nini Săpunaru (PNL), Sorina Plăcintă (PDL) și directorului Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Lucica Chiper. În dreptul fiecărei poze este trecută funcția fiecăruia, respectiv deputat, senator, director SDN și numărul de telefon. În partea superioară a fluturașului se află sloganul „Noi trebuie să facem Drumul”, iar în partea inferioară se află scris „Nu ezitați/Sunați-ne!”, îndemnul către șoferii sau oamenii nemulțumiți de starea deplorabilă a acestui drum. Protestul oamenilor este cu atît mai îndreptățit cu cît Sorina Plăcintă, ieșită senator pe locul doi în acest colegiu, a fost ministru în guvern și ar fi putut să intervină pe lîngă colegul de la ministerul Transporturilor pentru alocarea banilor necesari lucrărilor de reabilitare. În schimb, oamenii au putut afla, în ultimele zile, că pedelista a fost mai preocupată de alocarea unor sume imense pentru patinoare cu „gheață uscată” construite de colegi de partid.
„Cred că este un gest de răzbunare împotriva celor care ar trebui să facă acest drum. Oamenii s-au săturat, este un dezastru, îți rupi mașina în două. Cred că se va ajunge ca într-o zi oamenii să iasă și să blocheze drumul european la Dumbrăveni. Am văzut că pe manifestele alea erau figurile lui Nini Săpunaru, Sorina Plăcintă și Lucica Chiper. Să le fie rușine. Bravo celui care a făcut treaba asta cu fluturașii pe care i-a aruncat pe drum. Cred că este un început. Lumea începe să se deștepte și doamne ferește să se ridice toți nemulțumiții de pe Valea Rîmnicului, că iese măcel nu alta”, a declarat Georgian, un șofer navetist din Dumitrești.

Zece mii de oameni riscă să rămînă izolați

Vă reamintim că, în urmă cu aproximativ o lună de zile, din cauza precipitațiilor abundente, s-a reactivat o alunecare de teren la kilometrul 46+ 900, în drepul localității Jitia de Jos, de pe drumul național DN 2 N Mărtinești – Bogza – Caiata – Dumbrăveni -Dumitrești – Jitia. Se circulă extrem de greu pe o porțiune de 50 de metri de drum. Această porțiune de drum a fost grav afectată, prima dată, la inundațiile catastrofale din 2005. Atunci au fost efectuate reparații minore pe motiv că acest drum va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Reparațiile nu au mai fost realizate iar locuitorii zonei riscă să rămînă izolați și, mai grav, să fie surprinși de o alunecare de teren chiar în momentul în care traversează acest sector de drum. Este singurul drum care asigură legătura între localitățile de pe Valea Rîmnicului și restul țării.
Primarul comunei Jitia, Nicolae Noapteș, a declarat că, pentru a menține practicabil acest sector de drum, zilnic se toarnă cantități importante de balastru. Situația acestui drum a fost prezentată și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pe același drum național mai sînt două tronsoane afectate de alunecările de teren iar circulația se realizează cu mare greutate. Este vorba de un sector de drum de aproximativ 100 de metri în satul Tulburea și o porțiune mai mică, la intrarea în localitatea Jitia. Åži aceste alunecări de teren se pot reactiva oricînd iar problemele devin și mai mari pentru locuitorii acestor zone. Din cauza drumului impracticabil, șoferii spun că transportul de persoane a devenit riscant.
„Problema este pentru oamenii ce locuiesc acolo. Nu au pe unde să iasă. Singura cale de acces este aceasta, pe Valea Rîmnicului”, a spus Aurel, un șofer de pe microbuzul care efectuează curse pe ruta Rîmnicu Sărat-Vintileasca.

Deputatul Tîlvăr a depus o interpelare la adresa ministrului Berceanu

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a făcut o interpelare la adresa ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Radu Berceanu, căruia îi solicită să găsească soluții și resurse financiare pentru reabilitarea DN 2N Mărtinești- Bogza-Căiata- Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia. Deputatul vrîncean a tras un semnal de alarmă în plenul Camerei Deputaților, referitoare la starea în care sea flă drumul menționat mai sus, după ce „Monitorul de Vrancea” a relatat pe larg despre situația dezastruasă a acestui drum.
În interpelare, deputatul Angel Tălvăr arată că în urma inundațiilor din 2005 o porțiune de 50 de metri din DN 2N Mărtinești- Bogza-Căiata- Dumbrăveni-Dumitrești-Jitia a fost grav afectată. El mai arată că pînă la această dată au fost făcute reparații superficiale motivat de faptul că acest drum va intra într-un amplu proiect de  reabilitare si modernizare.
„În aceeași zonă mai sînt alte doua sectoare de drum care au fost afectate de alunecările de teren. În aceste condiții, domnule ministru, aproape 10.000 de cetățeni ai localităților de pe Valea Rîmnicului riscă să rămînă izolați din cauza nepăsării și a indiferenței celor responsabili. Acesti oameni sînt condamnați să rămînă fără mijloace de transport în zona”, se arată în interpelarea semnată de deputatul vrîncean.
Angel Tîlvăr îi reamintește ministrului Transporturilor că la începutul acestui an a fost solicitată suplimentarea bugetului acordat județului Vrancea pentru reabilitarea de drumuri naționale, printre care și DN 2N, solicitare care nu a fost aprobată. Amendamentul a fost depus la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Singurii care au votat acest amendament la legea bugetului de stat au fost parlamentarii PSD și deputatul PNL, Nini Săpunaru.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?