Consiliul Județean Vrancea continuă demersurile pentru execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Campus profesional integrat, liceal și universitar județul Vrancea“. În acest sens, administrația județeană a scos la licitație două contracte. Este vorba despre servicii de supervizare și dirigenție de șantier pentru execuția lucrărilor, dar și servicii de consultanță pentru implementarea proiectului „În cadrul proiectului se va construi un campus profesional integrat, liceal și universitar, având în vedere că în prezent, la nivelul învățământului profesional și tehnic, o provocare importantă o constituie identificarea unor spații educaționale în care atât elevii, cât și studenții, să se familiarizeze cu ruta profesională completă. Investițiile în construirea campusurilor profesionale integrate pentru învățământul profesional și tehnic, pentru acces la educația bazată pe inovație, creativitate și specializare inteligentă, vor conduce la întărirea legăturii cu mediul economic și social. Investițiile vor contribui atât la dezvoltarea cadrului de formare profesională în campus și în întreprinderile partenere, cât și la valorificarea în parteneriat a resurselor. (…..) Spațiile nou construite vor fi dotate cu echipamente, mobilier, astfel încât să reprezinte un sprijin suplimentar pentru elevii și studenții înscriși la rutele de dual, în special pentru cei proveniți din categorii dezavantajate. Luând în considerare aspectele menționate mai sus, este necesară organizarea unei proceduri de achiziție publică având ca obiect contractarea serviciilor de consultanță pentru implementarea proiectului “Campus profesional integrat, liceal și universitar județul Vrancea“ finanțat în cadrul PNRR, Pilonul IV: Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație“, se arată în descrierea investiției.
Consiliul Județean Vrancea are în derulare cel mai important proiect educațional din județ, menit să încurajeze învățământul tehnic și economic la nivelul județului. Este vorba de construirea unui Campus școlar și universitar, care va avea spații de învățământ, spații de cazare, cantină, bază sportivă, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere, care vor deservi liceele și instituțiile de învățământ superior de stat din cadrul consorțiului de învățământ dual. „Datorită acestui proiect major, județul Vrancea va avea o altă față a învățământului preuniversitar și universitar. Campusul profesional integrat va fi gestionat de Consorțiul de învățământ dual, cu sprijinul Ministerului Educației și al autorităților locale, fiind o structură de parteneriat creată astfel încât să se asigure funcționarea campusului pe termen lung. Construcția obiectivului are ca termen de realizare 31 decembrie 2025 și trebuie să fie operațional până în iunie 2026”, a declarat Ionel Cel-Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea.
La nivelul județului Vrancea a fost constituit consorțiul pentru învățământ dual, al cărui lider este Consiliul Județean Vrancea la care au aderat două universități de prestigiu, care au filiale în Focșani (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și Universitatea București), trei colegii tehnice din Focșani (Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Colegiul Tehnic „Valeriu D.Cotea”) și Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și trei companii locale, reprezentative în domeniul economic (SC Paco Prod Serv SRL, SC Micromet SA Focșani, SC Simiz Fashion SRL).