Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO : Direcția pentru Cultură a amendat CFR pentru starea de degradare și distrugere a Gării Odobești


Direcția pentru Cultură a amendat cu opt mii lei proprietarul monumentului istoric Gara Odobești,  SNCFR – CF Galați. Amenda a fost aplicată de inspectorii Direcției după ce, în luna aprilie, a fost aplicat un avertisment și au fost dispuse măsuri de protejare a monumentului din Odobești. Reprezentanții Direcției pentru Cultură spun că sancțiunea a fost aplicată ca urmare a stării de degradare în care se află monumentul situat în orașul Odobești. „În urma verificărilor efectuate în luna aprilie 2016, starea generală de conservare a monumentului istoric a fost calificată drept REA, din următoarele considerente: degradarea și distrugerea parțială a elementelor arhitecturale exterioare; accesul masiv al apei din precipitații în interiorul clădirii datorită lipsei sau degradării unor elemente de închidere (sala centrală, subsolul imobilului etc.); deteriorarea și lipsa unor elemente ale sistemului pluvial (jgheaburi și burlane); degradarea fațadelor și tencuielii interioare cu prezența igrasiei și mucegaiului; multiple fisuri și crăpături în zidăria interioară; neutilizarea parțială a clădirii și lipsa intervențiilor minime de întreținere; securizarea insuficientă a clădirii”, arată reprezentanții Direcției pentru Cultură.
    În urma controlului a fost aplicat avertismentul și au fost dispuse mai multe măsuri care trebuiau aplicate de către proprietarul clădirii. Este vorba despre toaletarea vegetației limitrofe și/sau îndepărtarea acesteia, acolo unde afectează acoperișul sau zidăria clădirii; identificarea geamurilor lipsă și completarea acestora; împiedicarea pătrunderii apei din precipitații în subsolul clădirii; securizarea clădirii prin împiedicarea accesului persoanelor neautorizate în interiorul monumentului istoric și asigurarea pazei; transmiterea în copie către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a contractului/contractelor de închiriere completă sau parțială a monumentului istoric dar și realizarea unei expertize tehnice, prealabilă documentației pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Gara Odobești. „Întrucât până în luna iulie 2016, proprietarul – cu excepția toaletării copacilor învecinați monumentului istoric – nu a întreprins nici una din măsurile dispuse s-a procedat la sancționarea cu amendă de 8.000 de lei, potrivit prevederilor art. 55, alin. 1, lit. b și alin. 2 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice”, precizează reprezentanții Direcției pentru Cultură.
    De la începutul acestui an, Direcția pentru Cultură a demarat mai multe acțiuni de control, în scopul stopării degradării monumentelor istorice. În urma acestor acțiuni au mai fost sancționați contravențional cu avertisment 4 proprietari sau chiriași ai unor monumente istorice, respectiv: Casa Ferhat, str. Republicii, nr. 9, Focșani, pentru utilizarea fără aviz de însemne publicitare pe monumentul istoric; Școala Comercială, str. Cotești, nr. 17, Focșani, pentru neîndeplinirea obligațiilor privind protejarea, conservarea și restaurarea monumentului istoric; Casă, str. Cuza-Vodă, nr. 49, Focșani, unde atât proprietarul, cât și chiriașul au fost sancționați pentru schimbarea fără aviz a destinației, dar și pentru utilizarea fără aviz de însemne publicitare pe monumentul istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?