Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

A explodat Plăcinta!


Ancheta „Monitorului de Vrancea” privind sifonarea banilor publici către partidul aflat la putere prin intermediul unor firme conduse de pedeliști a fost confirmată de dezvăluirile făcute de „Gazeta Sporturilor”. Încă din luna decembrie 2009, „Monitorul de Vrancea” a prezentat mecanismul prin care banii publici sînt direcționați către anumite firme sub pretextul necesității unor „centre de agrement”. De fapt, pentru o investiție care, în țările civilizate costă cel mult 70 mii euro, ministerul condus anul trecut de Sorina Plăcintă a plătit 150 mii euro, adică dublu. Fostul ministru nu a putut oferi o explicație coerentă referitor la decizia alocării, într-un an de criză economică, a unui milion de euro pentru aceste așa zise patinoare ci doar că aceste patinoare au fost făcute cu scopul de a „aduce un bun în plus pentru dezvoltare sau pentru ca copiii să aibă ceva”.
Valoarea unui astfel de patinoar cu „gheață uscată”, respectiv suma maximă alocată de Ministerul Tineretului și Sportului a fost de peste 5 miliarde lei vechi pentru fiecare oraș, mai exact 504 mii lei noi. Licitațiile au fost cu dedicație pentru că asemenea patinoare, în România, sînt realizate doar de o firmă administrată de un consilier PDL din Turda, Cluj. Pentru a nu ridica suspiciuni, licitațiile nu au fost organizate de MTS ci de direcțiile județene de sport din localitățile menționate. Astfel, deși banii sînt acordați de MTS, răspunderea pentru licitații o poartă șefii acestor direcții.
De fapt, acești șefi sînt doar pioni nevinovați obligați să respecte ordinele de la București. În realitate, standardul pentru patinoare, adică toate condițiile pe care trebuia să le îndeplinească, cum ar fi să aibă suprafața uscată și dimensiunea de 300 metri pătrați, erau stabilite de Ministerul Tineretului.

Preț dublu pentru patinoare

Petrea Vîlcu, directorul general al CS Unirea Focșani, este singurul director din țară care „a mirosit” afacerea dubioasă și a verificat cît costă un astfel de patinoar. „Am cerut și patine, utilaje de întreținere, instalație de nocturnă. Pentru ca totul să fie cît mai corect am angajat și un diriginte de șantier”, a afirmat Petrea Vîlcu.
Ce nu spune directorul clubului sportiv, este că condițiile impuse și angajarea unui diriginte care să verifice condițiile de realizare a investiției, i-au enervat pe șefii de la PDL și din minister. Aceștia erau nemulțumiți că, din cauza insistențelor lui Vîlcu, au fost nevoți să cheltuiască mult mai mult decît se stabilise pe hîrtie.
Plecînd de la declarația directorului Vîlcu, un astfel de patinoar ar putea costa maxim 70 mii euro, respectiv suprafața uscată și matinela(n.r. bordura care înconjoară patinoarul), mai puțin de jumătate din suma alocată de ministerul lui Sorina Plăcintă. Însă banii nu aveau prea mare importanță atît timp cît firma cîștigătoare era MBS Group. Firma din Turda, Cluj, îi aparține consilierului local PDL Gabriel Szilagyi, din aceeași localitate. Însă firma MBS nu este importatorul materialelor din care se realizează asemenea patinoare cu suprafață uscată. Reprezentantul din România este o altă firmă, Vest Sport, condusă de același consilier local PDL Gabriel Szilagyi.

Dacă MBS nu e, patinoar nu e!

Ancheta desfășurată de Gazeta Sporturilor a scos la iveală că 6 din 7 licitații pentru patinoare cu „gheață uscată” au fost adjudecate de firma MBS. La Călărași și Suceava firmele lui Silagyi au cîștigat deși au făcut oferta cea mai scumpă, iar la Cîmpulung Moldovenesc patinoarul nu a mai fost realizat pentru că o altă firmă cîștigase, arată Gazeta Sporturilor.
Astfel, la licitația de la Cîmpulung Moldovenesc au participat două firme: Intersport din Cluj și Asocierea Instcomp – Vest Sport. După analizarea ofertelor, Intersport a cîștigat licitația datorită sumei oferite, 449.640 de lei, adică 120.000 de euro. Vest Sport ceruse 509.796 de lei, aproximativ 125.000 de euro.
„Totuși, patinoarul nu s-a realizat! Motivul? Vest a făcut contestație privind anumite documente prezentate de Intersport. «Actele erau toate în regulă, a fost totul transparent. Cei de la Vest au făcut însă tot posibilul ca patinoarul să nu fie deloc construit dacă nu lucrarea nu este executată de ei!», susțin surse din sportul sucevean care au fost la curent cu licitația. Contestația Vest Sport a fost respinsă, dar pentru că răspunsul n-a venit în termen legal, licitația a fost anulată!”, arată jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor. 

Tinerii ocolesc patinoarul

Patinoarul din Cartierul Sud este un loc pustiu de cînd a fost inaugurat în mijlocul iernii. Deși tinerii ar fi trebuit să se înghesuie pentru a aluneca pe gheață, patinoarul pare a fi un fiasco total. Nici picior de copil, tînăr sau vîrstnic pe suprafața așa zisului patinoar cu „gheață uscată”. De ce nu este folosit de nimeni? Răspunsul este simplu. Fie luni, marți sau sfîrșit de săptămînă, fie iarnă, fie primăvară, patinoarul nu îi atrage pe copii sau tineri care nu înțeleg de ce nu alunecă patinele și suprafața rămîne uscată. Deși s-au băgat foarte mulți bani, patinoarul nu a fost gîndit pentru tineri ci doar pentru buzunarele firmei de partid.

Patinoarul a fost montat ilegal

Construcția patinoarului de la Focșani a fost realizată prin încălcarea legislației. Astfel, patinoarul nu are nici o autorizație și este amplasat pe un teren ce aparține domeniului public al județului și administrat Consiliul Județean, instituție căreia nu i s-a cerut acordul pentru acest obiectiv. Lipsa autorizației a împiedicat și conectarea becurilor la rețeaua de electricitate astfel încît patinoare nu dispune de nocturnă și, teoretic, poate fi utilizat doar pînă la ora 17.
Vicepreședeintele Mircea Diaconu a precizat că acest patinuar a fost amplasat fără a respecta legea. „Cine a construit, Ministerul Tineretului și Sportului, a încălcat legea. Aceasta este părerea noastră. S-a făcut și adresă în acest sens”, a afirmat vicepreședintele Mircea Diaconu. El a precizat că terenul pe care s-a construit patinoarul este intabulat la Consilul Județean și, legal, ar fi trebuit cerut acordul administrației județene. „Legea trebuie respectată. Nu are autorizație. Cum să construiești fără autorizație? Minister să construiești fără autorizație?”, s-a întrebat, indignat vicepreședintele Diaconu.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că suma ar fi ajuns pentru un patinoar de dimensiuni olimpice. „Cu cinci miliarde de lei vechi făceam trei mii de metri pătrați de patinoar și nu 320 de metri pătrați”, a precizat Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?