Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Ţăranii pot vinde în pieţe pînă la 1 ianuarie 2008


Å¢ăranii mai pot vinde carne, lapte, brînzeturi, ouă, pește și alte produse în piețele din județ, fără să fie înregistrați la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, doar pînă la 1 ianuarie 2008. După această dată ei vor fi obligați să se înscrie la DSVSA și să respecte un ghid de reguli de igienă și etichetare. Aplicarea ordinului care stabilea că toți micii producători trebuie să fie înre-gistrați la direcțiile județene sanitare veterinare, iar vînzările lor sînt limitate la zona județului, va fi amînată pînă la 1 ianuarie 2008, cînd vor fi aduse și unele modificări. Actul normativ, care trebuia inițial să intre în vigoare la 18 ianuarie, a mai fost amînat o dată, pînă la 18 iulie, după mai multe proteste ale reprezentanților fermierilor. Potrivit unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, s-a inițiat elaborarea unui proiect de modificare a Ordinelor 301/2006 și 7/2007, prin care se stabileau termenele pînă la care micii producătorii trebuiau să se înregistreze la direcțiile județene sanitare veterinare. Reprezentanții ANSVSA au precizat că, prin modificarea acestor acte normative, se urmărește „aplicarea la nivel național a unor măsuri care să țină cont de particula-ritățile regionale și sociale ale crescătorilor de ovine și bovine” dar și „prelungirea termenului pînă la care micii producători trebuie să se înregistreze sanitar ve-terinar”. După 1 ianuarie 2008, cînd va intra în vigoare forma modificată a ordinului, fermierii vor putea realiza vînzări directe la nivel național de carne, lapte, brînzeturi, ouă, pește și alte produse alimentare de origine animală numai dacă respectă anumite norme. Vor fi întocmite ghiduri de reguli pe care fermierii care produc în propria gospodărie și apoi vor să vîndă pe piața națională trebuie să le respecte. De exemplu, utilajele utilizate în fermă trebuie să fie curate și igienizate, iar fermierii trebuie să respecte norme de igienă personală, să eticheteze și marcheze produsele pentru a se cunoaște gospodăria de proveniență. „Experții Comisiei Europene, în cadrul discuțiilor purtate referitor la acest subiect, au recomandat să se respecte prevederile Regulamentelor europene în domeniu și să se adopte o legislație națională în concordanță cu cea a Statelor Membre”, se arată în comunicatul ANSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?