Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

Vrîncenii nu sînt interesaţi de cultivarea căpşunelor


Doar 18 hectare au fost cultivate cu căpșuni în acest an în județul Vrancea, întreaga suprafață fiind la gospodăriile populației. După cum ne-a declarat Petrache Riciu, purtătorul de cuvînt al Direcției Agricole, în următorii ani, deși suprafața va crește, producția va fi folosită doar pentru nevoi proprii și pentru comercializare pe piață în stare proaspătaă, la nivelul județului neexistând deocamdată unități care prelucrează căpșune. Pentru acest an se preconizează să se obțină 360 tone căpșune, adică aproximativ 20.000 kilograme pe hectar. „Prețurile din acest an au evoluat în funcție de cerere și ofertă: de la 100.000 lei kilogramul cît se cerea la începutul sezonului, prețurile au scăzut în prezent la 30-40 mii. Aceste prețuri vor mai rezista cîteva zile, după care, odată cu apariția soiurilor cu coacere tîrzie, prețul va scădea și mai mult”, a mai adăugat Petrache Riciu. Potrivit specialiștilor, cultura de căpșune este profitabilă, deși valoarea investiției este mare, iar cheltuielile anuale de producție privind întreținerea și aprovizionarea cu materiale sînt destul de ridicate. Cu toate acestea, se poate obține un profit de 80 – 90 milioane lei pehectar. În trecut, Vrancea era un județ care exporta căpșune, suprafața cultivată fiind de sute de hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?