Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Doar 10% dintre vrâncence au beneficiat de teste gratuite Babeș Papanicolau


Numărul vrâncencelor care au beneficiat de teste gratuite Babeș Papanicolau a scăzut anul trecut. Potrivit unei statistici întocmite de coordonatorii programului, anul trecut, doar 944 de femei au beneficiat de aceste teste. Din total, la 66 de femei au fost descoperite anumite modificări, motiv pentru care ele au fost trimise la un consult ginecologic de specialitate. De când a debutat acest program, din luna noiembrie a nului 2012, la nivelul județului Vrancea au beneficiat de teste gratuite Babeș-Papanicolau 6.472 de femei. Din total, în cazul a 549 de femei au fost descoperite diferite probleme, motiv pentru care medicii de familie le-au recomandat să se prezinte la un medic specialist ginecolog, pentru investigații amănunțite.
Din păcate, până acum, puțin sub 10% dintre vrâncence au beneficiat de aceste teste. Astfel, coordonatorii programului recomandă tuturor medicilor de familie să intre în programul național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

Cine este inclus în program

În Vrancea, numărul medicilor de familie care pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau, este de 101. Reprezentanții programului susțin că vrâncencele se pot prezenta la medicii de familie pentru a obține trimiteri, deoarece programul beneficiază de fonduri suficiente. Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le comunică pacientelor. Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătății, prin intermediul Spitalului Județean de Urgență Focșani, iar probele sunt recoltate de medici din Spitalul Județean, Spitalul Municipal Adjud și Centrul Multifuncțional de Sănătate Odobești.
În program nu sunt incluse femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. În cadrul programului, pacienta se va prezenta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici, se va stabili și dacă aceasta se poate încadra în programul național. Potrivit procedurii, pacienta va primi un formular care asigură înscrierea în program și se va programa la centrul de recoltare pentru a da probele.
Programul Național de Screening al cancerului de col uterin se va derula până la finele acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?