Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Înșelăciune cu motorină: a cumpărat carburant și a „uitat” să plătească

Un vrâncean a fost condamnat cu suspendare și obligat să achite aproape 18.000 de lei, prejudiciul calculat de o societate care îi livrase motorină. Acuzația sub care bărbatul a fost trimis în judecată este emiterea unei file cec fără disponibil, documentul în cauză fiind instrumentul de plată prin care societatea păgubită încercase să își recupereze banii. Din ce se arată în rechizitoriu, între societatea păgubită și cea administrată de inculpat au fost relații de afaceri din primăvara anului 2020, în momentul încheierii contractulului inculpatul remițând un bilet la ordin şi o filă cec, care puteau fi folosite în cazul neachitării debitelor restante, după o notificare prealabilă. În baza contractului, inculpatul își făcea stocul necesar de motorină pentru transportul rutier de mărfuri, iar câteva luni nimeni nu a avut nimic de repoșat.

Ulterior, din ce s-a stabilit în timpul anchetei, factura emisă în iunie 2020 nu a mai fost achitată, însă cu toate acestea, inculpatul a continuat achiziţia de carburant încă o lună. Așa s-a ajuns ca în septembrie a acelui an, societatea păgubită să trimită prin poştă o notificare pentru suma de 15.371,07 lei reprezentând datoria pentru produsele cumpărate potrivit facturilor fiscale și, pentru că nu a primit niciun răspuns, a fost introdusă la plată fila cec, care a fost refuzată la plată din cauza lipsei totale de disponibil bănesc.

În timpul cercetărilor, inculpatul a fost sincer și a recunoscut tot, inclusiv faptul că nu prea știe când va plăti toată datoria. În instanță însă, după ce a fost trimis în judecată, bărbatul nu s-a mai prezentat, unele informații fiind că ar fi plecat în străinătate. De altfel, și partea vătămată a explicat în instanță că nu a mai putut da de fostul partener de afaceri de o bună bucată de timp. „(…) condamnă pe inculpatul (…), la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de emiterea unui cec fără a avea la tras disponibil suficient, (…) admite acţiunea civilă şi obligă inculpatul la plata sumei de 17.986,96 lei cu titlu de daune materiale către partea civilă (…), dispune luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor până la concurenţa sumei de 17.986,96 lei”, se arată în sentința care deja a fost atacată cu apel de inculpat.

Sursa foto: destepti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?