Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO: Povestea lui Toader Stoica, fost jandarm în Adjud, acum viceprimar în Riano – Italia

A plecat din România în urmă cu 27 de ani pentru a munci în Italia. Inițial, s-a gândit că după ce va economisi câțiva bani, își va cumpăra o căsuță în țara natală. Anii au trecut, căsuța la care visa a luat forma unei case mai mari, iar Toader (Teodoro) Stoica a rămas definitiv în Italia. În prezent, vrânceanul de 52 de ani, originar din comuna Tănăsoaia, este viceprimar în Riano, o comună din Italia. „Am plecat în Italia la începutul anului 1994, la vârsta de 25 de ani. Lucram în Jandarmerie, în Adjud. Am fost angajat din sursă externă. După doi ani în care am lucrat la jandarmi, mi-am dat demisia și am ales să plec în Italia ca să-mi fac un trai mai bun. Inițial, am spus că plec cu gândul să fac bani și să mă întorc în România ca să-mi cumpăr o locuință. Cu timpul, am hotărât să mai muncesc o vreme în Italia pentru a-mi permite o locuință mai mare. În 1996, s-a născut fiica mea, așa că am decis să rămân în continuare în Italia. Prima dată am lucrat ca salahor, după aceea am lucrat în construcții, apoi, ușor, ușor mi-am deschis o firmă de construcții în 2007‟, povestește Toader Stoica.

În 1996, după doi ani în care a locuit în Roma, Toader Stoica s-a mutat în Riano, comună în care locuiește și în prezent. „În 2010 am intrat în politică pentru că voiam să fiu de folos comunității. Astfel, în 2011 am candidat pentru prima dată, însă lista cu care am pornit la drum nu a câștigat atunci. Nu m-am descurajat, și am continuat parcursul cu grupul politic, candidând din nou în 2016, când am și câștigat un loc de consilier. Am ocupat funcția de consilier local timp de trei ani, după care am fost numit assessore, mai precis consilier local în executivul comunei. În urma alegerilor din 3 și 4 octombrie 2021, am fost ales viceprimar, ocupând și funcțiile de assesore și consilier local. Vreau să-i mulțumesc din suflet primarului Luca Abbruzzetti, întregii majorități și grupului Riano Riparte pentru încrederea acordată. Voi ocupa această funcție cu un imens simț de răspundere față de toți cetățenii‟, a spus Toader Stoica.

Atât familia, prietenii, cât și cunoscuții lui Toader Stoica se mândresc cu faptul că un român a ajuns să ocupe o funcție atât de importantă în Italia; lucru pe care nu l-a putut trece cu vederea nici ambasadorul George Bologan care s-a întâlnit cu noul viceprimar din Riano pentru a-l felicita personal. „La 27 octombrie 2021, ambasadorul României, George Bologan, l-a primit pe Toader Stoica, viceprimar al localității Riano, primul cetățean român care ocupă o funcție de acest nivel în administrația locală din Italia. Domnul Stoica a fost însoțit de Luca Giovanni Attilio Abbruzzetti, primarul localității menționate. În cursul întâlnirii, ambasadorul l-a felicitat pe viceprimar pentru curajul și perseverența de care a dat dovadă în ultimii ani – a fost ales consilier local în 2016, reales în 2021 și numit viceprimar în urmă cu două săptămâni – participând la viața politică locală ca reprezentant al comunității românești care reprezintă peste 10% din populația comunei Riano, din apropierea Romei (11 mii locuitori). Numirea în funcția de viceprimar, rezultată cu ocazia ultimelor alegeri, este expresia politică a maturizării comunității noastre perfect integrată în societatea italiană și totodată demonstrează calitatea de lider a unui conațional care de aproape 30 de ani s-a pus în slujba celor trei generații de români dintr-o localitate italiană. «Persoanele vrednice de stimă în politică se fac remarcate în primul rând prin fapte și consecințele acestora care generează încredere», a subliniat în discuția avută șeful misiunii diplomatice, accentuând importanța cultivării sentimentului de a fi european și de a ne decide viitorul în mod constructiv și prin gesturi de solidaritate‟, potrivit unei postări făcută pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Italia.

Din dorința de a ajuta cât mai mult comunitatea care i-a devenit casă, în 2014, Toader Stoica s-a oferit să facă voluntariat în cadrul Protecției Civile, răspunzând prezent de fiecare dată când un incendiu de vegetație sau o altă catastrofă naturală amenința locuitorii din regiune. „Care este secretul meu?! Cred că trebuie să fii mereu prezent în mijlocul comunității ca să poți rezolva ceva în viață. La Protecția Civilă m-am oferit voluntar să ajut, mai ales că vara, din cauza căldurii, la noi sunt probleme mari cu incendiile de vegetație. Ce le doresc românilor din Italia?! Să facă ce am făcut eu. Să nu se dea bătuți și să lupte pentru visul lor. Dacă vrei ceva cu adevărat, poți!‟, consideră vrânceanul.

Toader Stoica spune că în România vine doar în vacanțe, mai ales în timpul verii, însă, din cauza pandemiei de COVID-19, nu și-a mai văzut rudele din țară de aproape doi ani. Mezin al familiei, Toader Stoica mai are încă trei frați, unul este stabilit în Italia, iar ceilalți doi se află în România. Fiica sa este în prezent studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină din Italia și spune că nu are de gând să se stabilească în România, cel puțin nu acum, însă tatăl ei este de părere că nu se știe niciodată ce-ți rezervă viitorul. „Voi continua să muncesc și să-mi dau interesul așa încât să reușesc să fac cât mai multe pentru comunitate. Vreau să fac tot posibilul pentru a demonstra că și un român poate ocupa o astfel de funcție. Atât familia, cât și prietenii m-au felicitat când au aflat că am fost ales viceprimar. M-am bucurat și eu, dar știu că acest lucru vine la pachet cu foarte multă responsabilitate. Le mulțumesc tuturor încă o dată și-i asigur că voi încerca să fac cât mai multe pentru comunitate‟, a mai spus Toader Stoica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?