Deși cei mai mulți consideră această pornire drept poftă sau lăcomie, cercetătorii germani susțin că au descifrat misterul pentru care unele gustări sau deserturi ne par pur și simplu imposibil de mâncat în cantități mici. Pofta pe care este foarte probabil ca fiecare dintre noi să o simtă pentru un anumit aliment are o explicație științifică, fiind ceea ce oamenii de știință numesc „hiperfagie hedonistă”: pornirea de a mânca excesiv mai degrabă din plăcere decât din cauza foamei.
Doctorul german Tobias Hoch și echipa lui de la Universitatea din Erlangen-Nuremberg au efectuat un experiment în cadrul căruia au scanat creierele unor șobolani în timp ce mâncau fie chipsuri, fie un amestec praf de grăsime și carbohidrați sau granule obișnuite. Dintre acestea, șobolanii s-au dovedit a fi mult mai interesați de chipsuri, în ciuda mixului de grăsimi și carbohidrați, care conținea același număr de calorii, în timp ce granulele au fost cel mai puțin dorite. „Trebuie să fie ceva special la chipsuri care a declanșat interesul șobolanilor”, a spus Hoch. O teorie este că în alimente ca chipsuri și dulciuri se găsesc astfel de declanșatori care stimulează centrii de recompensă ai creierului.