Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

FOTO: “RESIST! Climate change!” – Proiect Erasmus+ al Asociației „Renato”

           În calitate de coordinator al proiectului ,,Let’s raise Climate Change awareness, for the rise of resilience!’’- finanțat prin programul Erasmus+, implementat pe parcursul a 18 luni (01.10.2023-31.03.2025), Asociația „Renato” a fost gazda activităților de învățare în perioada 7-12 aprilie 2024. Proiectul se adresează tinerilor și lucrătorilor de tineret și are ca principal scop Creșterea gradului de conștientizare cu privire la schimbările climatice și reziliența tinerilor în situații de cutremur și incendiu.

              Activitățile de instruire și de cooperare se înscriu în Planul European de Dezvoltare, având ca obiective: Dezvoltarea instituțională a organizațiilor partenere, pentru creșterea gradului de conștientizare a schimbărilor climatice și reziliența în situații de cutremur și incendiu, printre tinerii dezavantajați care vor suporta greutatea consecințelor schimbărilor climatice în viitor;Formarea unui comportament adecvat în cazul producerii unor situații de urgență, cauzate de cutremure și incendii, pentru cel puțin 150 de tineri din țările partenere; Valorificarea tehnologiei ca instrument de educație și de conștientizare cu privire la schimbările climatice și promovarea dezvoltării durabile și a rezilienței; Crearea unei rețele internaționale de minim 3 organizații  care să acționeze unitar pentru formarea competențelor necesare utilizării metodelor de educație preventivă pentru tineri, în vederea  formării unei conduite responsabile în cazul unor dezastre naturale.

          Pe parcursul celor 6 zile, coodonatorii au pregătit activități interesante și utile pentru partenerii din Turcia (KAIZEN Intercultural Communication and Educational Research Association) și Portugalia (eFuturo Academia), focusându-se pe cele două direcții: conștientizarea schimbărilor climatice și reziliența la dezaste.

          Astfel, în prezența unor specialiști ai Agenției pentru Protecția Mediului au discutat despre explorarea unor fenomene și procese privind schimbările climatice întâlnite în viaţa cotidiană, formarea si exersarea capacităţilor de investigare a cauzelor şi efectelor schimbărilor climatice, dezvoltarea unor abilităţi de viaţă din perspectiva respectării principiilor dezvoltării durabile.

           Evenimentul organizat în Sala Mare a Brigăzii 282 ” Unirea Principatelor” Vrancea,  a reunit specialiști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny”, Inspectoratului Județean de Poliție-Vrancea, Agenției pentru Protecția Mediului, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Școala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri”- Focșani, UAT Comuna Jariștea, fiecare prezentând rolul esential pe care îl are cunoașterea formelor de manifestare a principalelor tipuri de risc, a măsurilor de protecție, precum și a modului de acțiune și comportare în cazul producerii unor dezaste naturale.

          Activitățile practice s-au orientat către formarea și dezvoltarea abilităților privind modul de comportare și modul de acțiune în perioada premergătoare, pe timpul manifestării și pentru limitarea/ înlăturarea efectelor dezastrelor naturale: incendii, cutremure, inundații etc. Momentul  s-a bucurat de un real succes, fiind prezente în sală peste 100 de personae- elevi, tineri, cadre didactice, voluntari ai diferitelor organizații.

Workshop-ul cu tema „Măsuri de prim ajutor în caz de calamități naturale”, a fost desfășurat în parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri” Focșani, de elevii si cadrele didactice care au explicat cu seriozitate și profesionalism acțiunile, metodele, și instrumentele  care trebuie applicate în cazul apariției unor dezaste sau calamități naturale. „Smart city” și procedurile de prim-ajutor prezentate prin gamificare de către elevii Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” Focșani au fost exemple de bună-practică pentru participanții de la această mobilitate.   

 Specialiștii de la Centrul Seismologic  “Dr. Cornelius Radu” -Vrincioaia  ne-au prezentat informații interesante și utile despre sistemul de avertizare seismică, tehnicile pentru monitorizarea infrasunetelor, putând admira cele mai vechi echipamente de măsurare a seismicității.

          Platforma de învățare “RESIST! Climate change!” va cuprinde jocuri, podcast-uri, animații, dar și suportul cursurilor de formare.  Acestea se vor desfășura în perioada următoare , împreună cu partenerii naționali și internaționali și vin în întâmpinarea unor cerințe și trebuințe ale societății actuale în care tinerii trebuie să fie instruiți și conștienți de rolul lor ca voluntari ai mediului și ai unor eventuale situații de risc.

Cea mai eficientã metodã este prevenirea, iar cea mai bunã prevenire se face prin educație și informare!

Coordonator proiect,

Președinte Asociația Renato, Prof. Marcela Ghiuță

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?