Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO: Primarul Misăilă propune doi consilieri locali, printre care și un liberal, să se ocupe de proiectul de gaze de la Mândrești

         A trecut și ședința ordinară din martie a Consiliului Local Focșani, cu 36 de proiecte înscrise pe ordinea de zi, plus alte două pe lista suplimentară, dar și câteva discuții inițiate de primarul Cristi Valentin Misăilă la rubrica diverse. Discuțiile nu au lipsit, însă se pare că, de ceva timp, animozitățile au fost lăsate la o parte, iar punctele supuse dezbaterilor au și rezolvări. Așa se face că, după votul pe proiectul care a presupus acordarea unui sprijin financiar echipei de robotică cuziste AICitizens, pentru participarea la First Tech Challenge din SUA, ședința s-a derulat relativ rapid.

          Proiectele au trecut de ochiul vigilent al aleșilor locali, discuții mai ample fiind doar la câteva dintre acestea. Un exemplu, proiectul legat de aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al ENET SA Focșani pe anul 2024 și estimat pe următorii 2 ani, după ce consilierul PNL Costel Bîrsan a atras atenția că există câteva neconcordanțe și nereguli, având în față cifrele. „Am calculat în euro”, a precizat acesta, subliniind să „mergem din pierdere în pierdere”. „Din 2016 am tot atras atenția, și fiecare a gândit în felul lui. Dar singurul lucru care „mă mână în luptă” este acest „defazaj” între venituri și cheltuieli”, a spus acesta, menționând că, din punctul său de vedere, nu este corect ca pierderile să fie plătite din banii de la buget, implicit aceasta însemnând din banii cetățenilor. „Desigur că în mediul online au apărut zvonuri de la „specialiști”, că în curând consumul de gaze va fi sistat și vom trece la consum electric. (…) Această situație probabil va deveni reală, dar peste 100 de ani. Noi avem resurse și este păcat să nu le folosim. Iar ENET are zilele numărate. Să nu risipim banii pe investiții fără folos, având în vedere că, după părerea mea, cel târziu în 2030, ENET își va închide porțile”, a mai spus Bîrsan.   Prezentă în sală, directoarea economică a ENET a explicat însă că datoriile care apar an de an sunt la masa credală din momentul în care societatea a intrat în insolvență, și de aceea sunt și vor fi menționate în toate rapoartele. Totodată, Lucica Chiriac a arătat că societatea a avut profit în 2022, din vânzarea de energie electrică produsă, însă stagnarea prețurilor nu a mai reflectat ulterior un profit. „ENET nu are restanțe semnificative către furnizori”, a precizat directoarea economică, punctând totodată asupra faptului că, în ceea ce privește factura la gaze, aceasta este achitată în avans, dar și că „cheltuielile salariale sunt sub cele prognozate în 2023”. Însă sunt cheltuieli mari cu certificatele CO2, și, în același timp, societatea este însă afectată de împrumuturile luate în 2005 – 2006. Însă Costel Bîrsan și-a susținut punctul de vedere, anume că, în cazul ENET, ar fi vorba despre un management defectuos. „Orice societate trebuie să fie pe plus. Dacă este pe minus an de an, undeva este problema managementului. Nu se poate ca acest mastodont să sugă permanent de la buget. (…) Iar la un moment dat nu îl scapă nici măcar Dumnezeu – și nu mă refer la Merchea-Dumnezeu”, a opinat consilierul PNL, cu referire la porecla pe care administratorul special al ENET, Manole Merchea, și-o dăduse pe vremea când era subprefect. Iar ulterioarele explicații ale directoarei economice nu au convins, moment în care a intervenit primarul Misăilă, care a arătat că nu se poate renunța la serviciul public de furnizare a căldurii și a apei calde de consum în municipiu. „Am preluat în 2016 un proiect pe fonduri europene, trebuie să îl ducem până la capăt”, a explicat din nou edilul municipiului.

Nistoroiu și Bîrsan, echipă pentru Mândrești

          Discuții au urmat la un alt proiect care privea bugetul, de această dată privind aprobarea majorării bugetului general al municipiului Focșani pe anul 2024. Nu ar fi de mirare, dat fiind că s-a ajuns și la o investiție intens dezbătută, anume alimentarea cu gaze naturale a Cartierului Mândrești. Veste bună, după cum avea să remarce același Bîrsan, nelipsit în a lua cuvântul pe speța în discuție. „Constat că treaba e bună la Mândrești. Domnule primar, am înțeles că a fost desemnat câștigătorul licitației”, a lăsat Bîrsan un semn de întrebare într-o afirmație, iar Cristi Misăilă a confirmat că, într-adevăr, la data purtării discuțiilor – adică ieri, când a avut loc ședința de CL Focșani, era ultima zi în care se puteau face contestații.

          „Putem face documentele necesare pentru semnarea contractului de către cel care va fi desemnat câștigătorul în urma evaluării ofertelor și putem da ordinul de începere pentru proiectarea tehnică, iar ulterior și pentru execuție”, a detaliat Misăilă pașii care vor urma în cazul în care rezultatul licitației nu va fi contestat. Și, pentru că Bîrsan a insistat să afle când va demara lucrarea, primarul a venit cu o propunere: „Dumneavoastră sunteți de specialitate și chiar îmi doresc să am un colaborator în acest proiect, din rândul consilierilor locali, care să urmărească îndeaproape elaborarea acestei documentații. În momentul în care vom semna contractul, vă propun să fiți prezent, să facem cunoștință cu firma care a câștigat proiectarea și execuția. Și, din acel moment, eu pot să vă desemnez coordonatorul acestui proiect. Și să îi urmăriți cum vor proiecta, chiar și modul în care vor executa această lucrare, pentru că sunteți de specialitate”.

          Bîrsan a acceptat „cu mare drag”, dar aceasta nu a fost tot. Din online a vociferat consilierul PSD Alexandru Nistoroiu, anume că la rândul său are expertiză în domeniu, așa că primarul a revenit: „Faceți echipă cu domnul Bîrsan și lucrați împreună”. Ca o echipă s-a votat ulterior și în cadrul ședinței, proiectele având fie votul majoritar, fie – în cele mai multe cazuri – unanim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?