Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: Controale medicale gratuite, la Tulnici

Comunicat de presă:

Controale medicale gratuite pentru peste o mie de persoane din mediul rural

          Pentru al treilea an consecutiv, în perioada martie – iunie, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate și hepatita B și C în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR). Echipe formate din medici specialiști și rezidenți, asistente medicale și elevi la școli sanitare postliceale vor merge pe teren pentru a consulta, informa și educa pacienții despre riscul complicațiilor diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, obezității și hepatitelor B și C.

          Caravana este deja la a treia ediție și va ajunge în acest an, în perioada 30 martie – 2 iunie, în localități din 6 județe: Beștepe – Tulcea, Vârtoapele și Scurtu Mare – Teleorman, Prundu și Greaca – Giurgiu, Alunu – Vâlcea, Mozăceni – Argeș și Tulnici – Vrancea.

          Caravana va sosi în fiecare localitate timp de trei zile, în două etape distincte: prima etapă va fi dedicată recoltării de sânge, iar în weekendul următor, pacienții care participă la caravană vor fi consultați de medici specialiști. Aceștia vor beneficia de un control medical complet, iar rezultatele analizelor de sânge efectuate în weekendul anterior vor fi interpretate. Investigațiile includ o gamă largă de servicii medicale: consultație cardiologică (inclusiv EKG, evaluarea scorului cardiac, măsurarea tensiunii și a pulsului), consultație diabetologică (care include testarea glicemiei instant, testul Michigan, măsurarea circumferinței abdominale, procentul de grăsime, calculul indicelui de masă corporală), analizele de sânge (cum ar fi profilul lipidic, nivelul total al colesterolului, Ldl, HDL, trigliceridele, glucoza serică, hemoglobina glicozilată și hemograma) și teste pentru hepatitele B și C.

          Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2023”, România are a doua cea mai crescută rată a mortalității din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul). De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu aproape zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia. (…)

          Pe lângă controalele medicale, o componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă informarea și educarea pacienților. De aceea, pacienții vor primi materiale informative despre diabet și bolile cardiovasculare, dar și despre importanța prevenției pentru o viață mai bună. (…)

          Caravana „Sănătatea vine la tine” este organizată de Alianța Pacienților Cronici din România în parteneriat cu Worwag, Zentiva, Novartis, Viatris, Alphega, BMS, Servier, Boehringer, Roche, AstraZeneca, Lilly, Asociația ProCardio, Asociația Neurodiab, Asociația Română de Educație în Diabet, Asociația de Podiatrie și PTS Diagnostics. (…)

          Mai multe detalii despre campanie și programul la zi al caravanei pot fi găsite pe https://aliantapacientilor.ro/. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?