Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Șoferiță achitată după ce fusese acuzată că a consumat cocaină și prezenta un comportament haotic

Fapta nu există. Aceasta a fost concluzia instanței în dosarul unei șoferițe acuzate că a condus sub influența substanțelor psihoactive. Mai precis cocaină, femeia având inițial un rezultat pozitiv la consumul de cocaină atunci când a fost testată la spital. Iar testarea fusese efectuată în condițiile în care, precizau procurorii în rechizitoriu, șoferița prezenta un comportament haotic în momentul în care – în martie 2023 – fusese oprită pe DN 2L. Ba chiar la acel moment, inculpata precizase că a consumat cocaină, dar nu atunci, ci cu aproximativ 6 zile înainte.

Cu toate acestea, la Institutul de Medicină Legală s-a apreciat că proba de ser a fost pozitivă doar la benzoylecgonine (metabolit cocaină), substanţă ce nu prezintă proprietăţi psihoactive, cu concluzia că inculpata nu se afla sub influenţa cocainei la momentul prelevării mostrelor biologice.

Din probele administrate se reţine că inculpata a fost testată cu aparatul (…) la ora 18.04, iar la ora 18.50 i-a fost prelevată o probă biologică de sânge, într-un timp foarte scurt, astfel, nu s-ar putea reţine că timpul scurs de la momentul la care a condus în trafic, până la momentul prelevării de probe, ar fi fost unul care ar fi putut afecta rezultatul testului de laborator. Astfel, raportat la probatoriul administrat, se constată că, potrivit analizei de laborator, s-a concluzionat de către Institutul de Medicină Legală că inculpata nu se afla sub influenţa cocainei la momentul prelevării mostrelor biologice. Or, în aceste condiţii lipseşte elementul material al laturii obiective a infracțiunii (…), lipseşte acțiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care se află sub influența unor substanțe psihoactive, astfel încât, fapta nu există”, a fost și concluzia instanței.

De aici, soluția a fost de achitare a inculpatei „pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive (…). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Peter Fazekas – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?