Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

VIDEO și FOTO! Vizită astăzi în Vrancea a ministrei Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero

 

Vizită astăzi în Vrancea a ministrei PSD a Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero. Vizita s-a desfășurat în contextul în care ministerul condus de Natalia Intotero a dispus acordarea de produse necesare mai multor centre ale Direcțiilor Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copiilor din țară, implicit și în Vrancea. Este vorba despre obiecte de echipament și cazarmament, care au fost aduse în această dimineață la DGASPC Vrancea. „Suntem astăzi la Focșani pentru a recepționa materialele primite prin hotărâre de Guvern, de la Administrația Națională a Rezervelor Statului, materiale noi pentru cei 109 copii instituționalizați în centrele rezidențiale”, a punctat ministra Familiei.

Conform unui comunicat de presă, „au fost predate către DGASPC Vrancea un număr de 109 paturi, 109 saltele de pat, 109 perne, 218 pături, 218 fețe de pernă, 218 cearșafuri, 5 corturi, 109 saci de dormit, 120 treninguri și 120 tricouri. Acest echipamente sunt necesare serviciilor sociale cu cazare și de campare, în cadrul activităților de recreere și socializare, pentru cei 109 copii instituționalizați din cadrul instituției.”

Și, în acest context, ministra Intotero a avut o întâlnire cu reprezentantul Guvernului în teritoriu – prefectul Nicușor Halici, cu vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, și cu directoarea DGASPC Vrancea, Daniela Nicolaș. „Mulțumesc doamnei director și întregii echipe pentru mobilizare. Vreau să mulțumesc în egală măsură și președintelui interimar al Consiliului Județean Vrancea și domnului prefect. Vreau să mulțumesc și domnului prim-ministru Marcel Ciolacu și colegului meu Angel Tîlvăr pentru că au fost de acord cu această Hotărâre de Guvern. 109 copii din județul Vrancea vor beneficia, începând de astăzi, de paturi noi, saltele noi, pături, perne, lenjerii de pat – aici vorbim de o cantitate dublă, pentru fiecare copil, dar și de treninguri, tricouri. Și, de asemenea, colegii de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat ne-au întrebat, la vremea respectivă, dacă noi considerăm oportun să primească și saci de dormit și câteva corturi, pentru a putea face activități extrașcolare ”, a detaliat Natalia Intotero.

Ministra Familiei a răspuns totodată și la o serie de întrebări vizavi de problemele cu care se confruntă sistemul de protecție, precum și despre modificările legislative care au drept scop o protecție mai bună a persoanelor aflate în nevoie, dat fiind că au existat cazuri de abuzuri. În același timp, Natalia Intotero a dezvăluit că sunt localități din județul nostru care au aplicat pentru centrele de zi destinate copiilor care provin din medii vulnerabile, precum și pentru copii cu dizabilități.

Prin aceste centre de zi, care vor fi realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, vorbim de aproximativ 50 de milioane de euro, copiii din județul Vrancea vor putea beneficia, prin grija autorităților locale implicate, de o masă caldă, după finalizarea cursurilor de învățământ, dar și de ore remediale – recuperarea la anumite materii, unde sunt deficitari, dar și posibilitatea de a-și spăla hainele sau să beneficieze de un sprijin pentru programul de igienă. De asemenea, și consiliere psihologică – atât pentru ei, cât și pentru părinți, în cazul în care este nevoie. La finalul unei zile, după 4, 5 ore de ședere în aceste centre de zi, copiii se vor întoarce în familiile lor. Este o susținere a copiilor care vin din familii vulnerabile și, în egală măsură, a copiilor cu dizabilități.

În egală măsură, din județul Vrancea există un mare interes pentru programele de creditare care se află în acest moment în derulare la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – un împrumut de 15.000 de euro pentru studenți, vârsta până în 40 de ani, care trebuie să facă dovada că urmează cursurile unei forme de învățământ univesitare, postuniversitare sau școală doctorală. Banii pot fi returnați într-un interval de până în 10 ani, iar dobânda este subvenționată 100% de statul român, prin Minister. Și, de asemenea, programul de 30.000 de euro pentru familiile de până în 45 de ani – aici avem dobânda subvenționată 75% și, de asemenea, avem câteva criterii economice și sociale”, a mai detaliat Natalia Intotero.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?