Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

„Loverboy” din Vrancea, achitat pentru trafic de persoane, dar condamnat pentru trafic și deținere de droguri pentru consum

Un bărbat din Jariștea, acuzat că ar fi profitat de credulitatea unei tinere, a fost achitat pentru trafic de persoane, fiind însă găsit vinovat pentru trafic și deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu. Vrânceanul era, spun procurorii, ceea ce este cunoscut sub titulatura de „loverboy”, postură din care, în perioada ianuarie 2021 – octombrie 2022 a întreţinut o relaţie sentimentală cu o tânără din județ cu scopul ca aceasta să practice prostituţia atât pe teritoriul României, unde i-a închiriat diverse locaţii pentru desfăşurarea activităţii de prostituţie, cât şi în străinătate, în principal în Austria.

În rechizitoriu se făcea referire și la o sumă de bani totală pe care inculpatul o primise de la tânără, adică circa 32.000 euro, pe care fata chiar i-a vrut înapoi și cu care s-a constituit parte civilă în dosar. De fapt, era vorba despre contravaloarea unui autoturism Mustang, pe care vrânceanul și l-ar fi cumpărat din banii ei. Cât despre acuzațiile legate de droguri, procurorii rețineau că, în aceeaşi perioadă, inculpatul deținuse diverse cantităţi de cannabis pentru consumul propriu, din care i-a oferit şi fetei, împreună cu care a consumat în repetate rânduri la locuinţa acesteia.

Permanent, inculpatul a recunoscut doar acuzațiile legate de droguri, negând însă că ar fi traficat tânăra, cu care a admis că se iubise circa un an, deși avea familie. Potrivit variantei susținute până la final, inculpatul a relatat că a avut o relaţie sinceră cu persoana vătămată, că a fost îndrăgostit de aceasta şi că nu a obligat-o sau încurajat-o să practice prostituţia, ba dimpotrivă, i-a cerut să-şi găsească un loc de muncă „cinstit”. Cu toate acestea, a precizat el, fata a știut de la început că are o soție și că la acel moment aștepta un copil, astfel că nu va divorța.

Sindromul Stockholm: victima, dependentă de inculpat

De altfel, și fata a confirmat că s-a prostituat în Austria și în țară singură, fără a fi constrânsă. Culmea, inculpatul avea un loc de muncă, fiind angajat la acel moment la o unitate militară, însă, chiar și așa, anchetatorii subliniau că ceea ce ridica semne de întrebare era discrepanţa între nivelul ridicat de trai pe care îl afişa pe reţelele de socializare și veniturile oficiale declarate. În prezent, din ce se arată în motivarea instanței încarcată pe rejust.ro, inculpatul este angajat la o societate, dar desfăşoară şi o activitate independentă privind realizarea de fotografii sau filmări pentru diverse evenimente.

Însă în 2022, când inculpatul a intrat în vizorul anchetatorilor, acesta fusese prins la volan sub influența drogurilor. Și, din acest motiv, ancheta s-a derulat pe mai multe paliere. Iar anchetatorii au reținut că relaţia celor doi a fost una cu certuri, inclusiv cu privire la sumele de bani trimise în ţară de fată, „ceea ce demonstrează o dependenţă a victimei de autor (…) (posibil sindrom Stockholm), de care acesta din urmă profită cu cinism (…)”. De altfel, dependență se putea spune că era și în privința drogurilor.

Când au fost efectuate percheziții, la domiciliul inculpatului fusese găsit un borcan cu materie vegetală de culoare verzuie despre care acesta a susţinut că este cannabis provenit de la o plantă cultivată în grădina casei sale, în timp ce la fată acasă a fost identificat un plic cu resturi de materie vegetală de culoare verzuie. Iar fata a recunoscut că iubitul său îi adusese drogurile, din care au consumat împreună, confirmând practic şi infracţiunea de trafic de droguri de risc în varianta oferirii. Însă acuzația legată de trafic de persoane nu a cântărit suficient de mult în fața judecătorului:

(…) este impropriu ca inculpatul să fi întreprins acţiuni prin care să o exploateze pe persoana vătămată, profitând de o stare emoţională fragilă a acesteia, relaţia acestora consumându-se îndeosebi la distanţă, cu persoana vătămată aflată în Austria, unde practica prostituţia în mod profesionist în cadrul unui club, de mai multă vreme, la iniţiativa acesteia, fără a fi constrânsă. (…)

Analizând succesiunea evenimentelor, instanţa nu poate sesiza nicio remarcă a inculpatului care să exprime vreo stare de confuzie sau debusolare în care s-ar fi aflat persoana vătămată, şi nici vreo presiune morală exercitată asupra persoanei vătămate de către inculpat prin punerea în practică a ameninţărilor cu blocarea conversaţiilor în momentele de certuri și neînţelegeri din cadrul relaţiei”. Din acest motiv, la tribunal s-a dispus achitarea vrânceanului pentru trafic de persoane, însă pentru acuzațiile legate de droguri sentința a fost de 2 ani și 6 luni închisoare:

(…) interzice inculpatului (…), cu titlu de pedeapsă complementară, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, (…) exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; a deține, purta și folosi orice categorie de arme. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare, (…).

(…) va dispune prelevarea probelor biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Național de Date Genetice Judiciare de la inculpatul (…). (…) lasă nesoluționată acţiunea civilă formulată de partea vătămată/ civilă (…), aceasta putând fi introdusă la instanța civilă.

Menține măsura sechestrului asigurător instituită prin Ordonanţa (…) asupra autoturismului marca Ford Mustang (…), lăsat în custodia Agenţiei de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate în vederea valorificării (…), pentru acoperirea cheltuielilor judiciare până la concurența valorii probabile de 3.700 lei şi eventuala soluţionare a laturii civile. (…) obligă inculpatul (…) la plata sumei de 4.000 lei (din care 2.500 lei din faza urmăririi penale şi 1.500 lei din faza judecății), cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?