Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Ajutor de stat pentru apicultori

Apicultorii vrânceni pot depune cererile pentru ajutorul de stat care să compenseze parțial pierderile suferite anul trecut. Cererile pentru ajutorul de stat se depun la Direcția pentru Agricultură Vrancea până la 12 aprilie 2024. Cererile pot fi depuse atât de apicultorii care au atestat de producător cât și de cei înregistrați ca PFA sau societate comercială. Valoarea ajutorului este de 25 lei, respectiv 5 euro/familia de albine. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024.

Apicultorii trebuie să depună următoarele documente la Direcția pentru Agricultură Vrancea: cerere de solicitare; declarație pe propria răspundere că nu se află în lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2022; copie a BI/CI solicitant sau reprezentant legal/împuternicit; împuternicire/procură notarială, copie BI/CI al/a reprezentant; copie atestat de producător; copie Certificat înregistrare ONRC, după caz; dovadă cont activ bancă/trezorerie; copia documentului de înregistrare sanitar-veterinară.

Ajutorul de stat va fi acordat apicultorilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate : „a) să deţină la data de 31 decembrie 2023 familii de albine înscrise în baza naţională de date apicolă gestionată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, prin oficiile pentru zootehnie judeţene, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 251/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în exploataţii apicole/stupine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti; b) să deţină familii de albine în exploataţii apicole/stupine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti la data depunerii cererii; c) să nu se afle în lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2022, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022”.     Ajutorul de stat a fost stabilit ca urmare a situației de criză în care se află apicultorii din România din cauza creşterii necontrolate a costurilor cu combustibil şi a altor costuri cum ar fi cele pentru forţa de muncă, servicii veterinare, utilităţi, hrană.

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa: serhii_bobyk – https://www.freepik.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?