Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Continuă proiectele de investiții în Focșani

O serie de proiecte de hotărâre au trecut ieri de „ochiul vigilent” al aleșilor locali focșăneni, în cadrul ședinței ordinare a lunii februarie convocate de primarul Cristi Valentin Misăilă. Este vorba despre investiții, alocări de sume pentru diverse proiecte, precum și alte probleme de interes general, inclusiv bugetele SC Administrația Piețelor Focșani, SC Transport Public și, firește, bugetul municipiului. Ca o concluzie generală, nu au lipsit dezbaterile, însă în marea majoritate discuțiile au fost civilizate, iar după toate întrebările și explicațiile, proiectele au primit „undă verde”.

Un exemplu a fost chiar la primele dintre cele 41 de proiecte propuse inițial pe ordinea de zi, în momentul în care se discuta despre aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru un sistem de supraveghere video la un atelier mecanizare al Direcției de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) Focșani. Aici, consilierul Costel Bîrsan s-a arătat „intrigat un pic” de valoarea sumei propuse, însă a admis că un astfel de sistem de supraveghere este necesar. De altfel, primarul Misăilă a explicat că „au fost făcute verificări ale poliției la toate instituțiile subordonate primăriei și există o prevedere legală (…).
Există obligativitate legală de a asigura sisteme de supraveghere video. (…) S-au făcut studii de evaluare a riscurilor și a rezultat obligativitatea dotării cu aceste sisteme. Pază umană nu știu dacă avem în afara orelor de program”.

Ulterior, și directorul DDSP Focșani, Ion Viorel Dănilă, a arătat că instituția nu a avut de ales, ci s-a impus această măsură, inclusiv „la parcări”.Chiar și așa, nu a lipsit o opinie vehementă din partea lui Victor Dumitru, care a decretat că, dacă DDSP Focșani are deja oameni care să vegheze asupra bunului mers al lucrurilor, nu este nevoie și de un sistem de supraveghere.
Însă, în ciuda celor exprimate de colegul său de partid, Bîrsan a subliniat că „este absolut necesar acest sistem video”: „Factorul uman nu este atât de bine pus la punct, cu «ochii soacrei» – să îi aibă și la ceafă. Și atunci, pentru orice calamitate, orice accident care se poate întâmpla în respectivul perimetru – că e noapte, că e zi, e o probă de care se poate folosi oricine, în special organele abilitate, pentru cercetări, fie ITM – în cazul unui accident de muncă, fie poliția în cazul unor accidente sau a altor evenimente”, a arătat Bîrsan. Una peste alta, proiectul a fost aprobat așa cum fusese propus de primar, mai ales că fuseseră și câteva explicații.

 

Cu răbdarea… treci și marea

Discuțiile au urmat la un alt proiect, vizavi de modul în care se desfășoară traficul în municipiu, având în vedere lucrările care se derulează pe arterele de circulație. Acesta după ce aleșii locali au votat două proiecte inițiate de primarul Misăilă – referitor la „Extinderea sistemului de management integrat al traficului și prioritizarea transportului public, inclusiv măsuri de monitorizare a parametrilor de mediu și reducerea poluării” și „Extinderea sistemului de management integrat al traficului și prioritizarea transportului public, inclusiv măsuri de monitorizare a parametrilor de mediu și reducerea poluării, etapa a 2-a”.

„Ar trebui luate măsuri pentru re-crearea unor locuri de parcare în alte locații sau parcări supraterane. În viitor să aveți în vedere aceste lucruri, pentru ca cetățenii din Focșani să nu plece spre alte zone urbane mai apropiate sau chiar zone rurale. Să rămână aici, în orașul nostru, să prosperăm cu toții”, a spus Costel Bîrsan, moment în care primarul Misăilă a subliniat că, într-adevăr, este „o problemă extrem de delicată în această perioadă”, explicând însă că lucrările din municipiul reședință de județ sunt interconectate. „Am convingerea că sensurile unice vor aduce o fluidizare a traficului, dar fac apel către toți cetățenii să aibă răbdarea necesară și înțelegerea pentru că nu putem să le punem în funcțiune decât în momentul în care vom finaliza lucrările de infrastructură. (…)
Toate aceste proiecte, finanțate de Uniunea Europeană, vizează în principal reducerea poluării și utilizarea unor mijloace de transport alternative, care să ducă la o scădere a poluării. Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu finanțează construirea de locuri de parcare în interiorul municipiului. Avem un proiect tehnic finalizat tot prin fonduri europene, pentru realizarea a două parcări mari, de câte 200 de locuri fiecare – una în incinta actualei autogări și cealaltă în incinta viitoarei autogări, situată pe Calea Munteniei.
Problema locurilor de parcare este într-adevăr una delicată. Construirea unui loc de parcare din buget propriu – pentru că nu am identificat surse de finanțare externe – este foarte costisitor. Doar pentru un loc de parcare se cheltuie în jur de 8, până la 10.000 de euro, dacă le facem subteran sau suprateran, având în vedere riscul seismic”, a punctat primarul, făcând referire la faptul că municipalitatea investește și în crearea mijloacelor de transport alternative, respectiv achiziționarea de autobuze electrice, piste de biciclete șamd, pentru reducerea poluării.

Iar municipalitatea are și alte planuri, unul dintre acestea, construirea unei săli de sport pentru școlile 1 și 8, din Cartierul Sud. „Dezvăluirea” a venit de la primarul Misăilă, după ce viceprimarul Alexandra Tătaru a spus că și la aceste unități ar fi nevoie de o sală de sport mare „sau două mai mici”. Practic, după cum s-a exprimat aceasta, să se „înceapă această inițiativă”, „ca să poată să aibă și ei speranța că o să aibă o sală de sport”.
„Este transmis către Compania Națională de Investiții și un asemenea proiect, care se află pe lista de priorități. (…) Nu stă în puterea noastră să bugetăm aceste tipuri de investiții. Decizia aparține Ministerului Dezvoltării, care coordonează activitatea CNI”, a arătat primarul. Poate nu vă așteptați, dar remarca finală a lui Misăilă a fost apucată din „mers” de Tătaru, care nu a scăpat ocazia de a pupa „inelul”: „Să trăiască domnul Ion Ștefan, să mai fie o dată ministrul Dezvoltării, să mai urgenteze lucrările în Focșani!”, a spus aceasta.
Acum, n-ar fi o supriză, dată fiind alianța care se prefigurează între USR, partidul pe care aparent îl reprezintă Tătaru, și Forța Dreptei, condus la Vrancea de Ion „Grindă” Ștefan. Dar parcă e un pic cam devreme pentru campanie. Acum, doamna vice o fi știind mai bine unde trebuie să se îndrepte – vorba aceea – cu felicitările, masa și dansul. „Dacă le urgenta, era gata în acest moment măcar unul dintre 54 de obiective pe care le-am transmis în perioada în care era ministru”, a adus însă lămuriri primarul Focșaniului vizavi de modul în care „Grindă” și-a desfășurat activitatea de ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?