Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

#podcast de Vrancea 21 Comisar-șef Mirela Chiriac, „Furia blondă” din IPJ Vrancea

Comisar-șef Mirela Chiriac, șefa Centrului Operațional din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, se numără printre primele femei ofițer din poliția vrânceană, de după 1989.

Într-un interviu acordat Monitorului de Vrancea în 2018, îi spunea fostei mele colege, Monica Popa: „Am aflat acum câțiva ani că în teritoriu polițiștii îmi spun „Furia blondă”. Mie mi se pare că nu sunt un om aprig, dar atunci când nu ies lucrurile așa cum ar trebui să iasă, trebuie să recunosc că mă enervez și devin ca o furtună, dar îmi trece repede. În teritoriu toată lumea mă știe drept „Furia blondă”. (…) Probabil pentru că uneori sunt mai impulsivă, iar această impulsivitate îmi vine din faptul că-mi doresc ca toate lucrurile să fie bune”.

Mi-am propus ca pe parcursul lunii martie, cel puțin, să am doar invitate la #podcast de Vrancea, „furii” blonde, brunete, roșcate, doamne și domnișoare care schimbă într-un fel sau altul, într-o măsură sau alta, oamenii, comunitatea, concepțiile.

Știu că nu e în regulă să ne amintim de femei și de poveștile lor doar în martie, așa cum nu e în regulă să dăruim doar de Paști sau Crăciun, să ne declarăm dragostea doar de Sfântul Valentin sau Dragobete, să ne aducem aminte de copii doar de 1 Iunie, dar poate că sunt totuși momente când lumea e dispusă să asculte mai mult și mai bine.

Comisar-șef Mirela Chiriac pare, de la distanță, o ființă gingașă, o păpușă fragilă de porțelan, dar este ceva în privirea sa care impune, care avertizează, de unde și fâstâceala mea la începutul dialogului. Din păcate, rar întâlnești asemenea femei puternice, sigure pe sine, dar tocmai de asta cred că a fost o idee bună să le chemăm la redacție, pentru ca ele să inspire și să dăruiască încredere fetelor și femeilor care ascultă/privesc #podcast de Vrancea.

Am avut cu doamna comisar-șef o discuție intimă, ca de la femeie la femeie, ca de la mamă la mamă, ceea ce poate părea prea mult pentru cei cărora asemenea dialoguri în spații publice li se par nepotrivite.

Mi-a spus despre momentul în care fiica sa a găsit-o inconștientă în casă, pentru că se îmbolnăvise grav din cauza Covid-ului, și cum acele momente au schimbat radical traseul profesional al tinerei eminente, care acum este studentă la medicină.

I-am spus că tatăl meu a murit, iar eu nu am plâns, pentru că a fost reprezentarea răului absolut în viața mea. E adevărat, n-am putut opri câteva lacrimi, dar erau de ciudă; ciudă că a murit urât, ciudă că odată cu moartea lui a murit și speranța aia absurdă că totuși, în al 13 lea ceas, aș fi putut să știu ce înseamnă să ai un tată, nu un torționar. Când vorbesc public despre asemenea lucruri mă apucă teama, dar apoi îmi zic: dacă tu taci, ea tace, el tace, toți preferăm să tăcem decât să ajungem în gura lumii, atunci cum să exorcizăm răul din noi, din familiile noastre, din comunitățile în care trăim?

Am discutat în #podcast de Vrancea despre oameni care nu mai sunt, dar care au lăsat urme de neșters în viața sa și în Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea, despre speranța că lumea poate fi încă salvată prin bunătate, dar și despre răutatea unora, despre meseria de polițist, cum era cândva și cum este acum, despre fluturi și cărți, sport și melodia Erikăi Isac – Macarena, despre violența domestică și felul în care s-a schimbat (sau nu) relația femeie-bărbat în societatea românească, despre părinți și copilărie.

Am filmat podcastul marți, 27 februarie, chiar de ziua doamnei comisar-șef Mirela Chiriac. I-am oferit din partea „Monitorul de Vrancea” un buchet de lalele – flori gingașe, dar dispuse să stea la granița dintre iarnă și primăvară, dăruindu-ne speranța luminii, a căldurii, a vieții.

Vă invit, așadar, să urmăriți dialogul cu șefa Centrului Operațional din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, pe canalul nostru de YouTube – Monitorul de Vrancea. La rubrica Podcasturi găsiți toate emisiunile noastre. Vă mulțumesc pentru susținere și pentru mesaje.

Nu uitați să vă abonați la canalul nostru de YouTube, să apăsați butonul de like, dacă vă place podcastul, și clopoțelul pentru a primi notificări de fiecare dată când avem un videoclip nou. 

De asemenea, vă invităm să comentați, pentru că opiniile dumneavoastră sunt foarte importante pentru noi, ca și sugestiile pentru viitori invitați.

Site-ul nostru vă stă la dispoziție pentru cele mai importante știri – https://www.monitoruldevrancea.ro/

Ne găsiți și pe:

FACEBOOK- https://www.facebook.com/MonitoruldeVrancea

INSTAGRAM – https://www.instagram.com/monitoruldevrancea/

TIK TOK – https://www.tiktok.com/@monitoruldevrancea?_t=8fecutLXyeP&_r=1

#podcastdeVrancea este o invitație la dialog cu oameni din toate domeniile de activitate, din toate sferele sociale, despre subiecte variate și interesante

#podcastdeVrancea înseamnă o conversație relaxată, pe care s-o asculți oricând și care să te aducă mai aproape de oamenii din acest județ

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?