Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Băcăuan trimis să se „pocăiască” la biserică, după ce a furat din Vrancea „pe fondul unor probleme de natură emoţională”

Un bărbat din județul Bacău a fost condamnat în Vrancea pentru un furt comis în urmă cu mai bine de doi ani, instanța aplicându-i o pedeapsă cu suspendare pe considerentul că încălcase legea „pe fondul unor probleme de natură emoţională”. Citatul provine de pe rejust.ro, acolo unde a fost încărcată motivarea hotărârii de condamnare, în care se detaliază că bărbatul de 48 ani nu este angajat și desfășoară diverse activităţi lucrative la negru în străinătate, în condițiile în care are nu mai puțin de 10 copii, din care 5 minori.

Concluzia a fost că „inculpatul a comis fapta pe fondul unor probleme de natură emoţională, legate în primul rând de lipsurile materiale şi financiare şi de problemele aferente unei persoane care nu reuşeşte să asigure traiul zilnic familiei sale, așa încât a considerat că alcoolul îi poate conferi un refugiu, o pasare a responsabilităţii”. În rechizitoriu s-a reținut că în luna ianuarie a anului 2021, pe timp de noapte, bărbatul a forțat cu o șurubelniță o fereastră a unui magazin, reușind astfel să intre în interior, de unde a luat un telefon mobil de pe un raft, 10 sticle cu diferite băuturi alcoolice, 3 cartușe de țigări, câteva plicuri de cafea, precum și suma de 45 de lei, în bancnote de 1 leu, dintr-un sertar metalic.

Tot în magazin a găsit și un sac de rafie, în care bărbatul a pus bunurile sustrase. Și, odată ajuns acasă, a băut o parte din alcool și a fumat câteva țigări, după care a adormit. A doua zi dimineață, la locuința inculpatului au venit însă polițiștii, iar acesta a recunoscut ceea ce făcuse, restituind ce rămăsese: 45 de lei, telefonul mobil, 6 sticle de băuturi alcoolice, plicurile de cafea și un cartuș de țigări. Tot parcursul său a fost analizat de instanță, care a concluzionat că bărbatul nu era chiar așa periculos: „Faptul că a acţionat la lumina întunericului nu denotă o periculozitate ridicată a inculpatului, ci speranţa că nu va putea fi identificat, iar modalitatea de comitere a faptei nu indică o specializare ci mai mult o pierdere temporară a lucidităţii, dat fiind că a şi fost descoperit relativ repede după săvârşirea infracţiunii”. Ulterior, cu toate probele care îl indicau ca vinovat, mai ales că fusese și sincer, instanța i-a aplicat acestuia o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare cu suspendare.

(…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei (…), judeţul Bacău sau la Biserica Sf. Mihail şi Gavril, din satul (…), comuna (…), judeţul Bacău, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. (…) obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală şi în faza de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii”, se arată în minuta judecătoriei.

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa:  Holger Kraft – https://pixabay.com/ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?