Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO/FOTO! Adio, Domnule Președinte! Cătălin Toma a fost înmormântat

Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, a fost înmormântat astăzi în cimitirul din comuna Jaristea. Regretatul șef al administrației județene a fost condus pe ultimul drum de câteva mii de oameni.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți. La slujba de înmormântare au participat prim-ministrul Marcel Ciolacu, președinte al PSD, președintele Senatului Nicolae Ciucă, președinte al PNL, miniștri ai Guvernului României, europarlamentari, parlamentari, președinți ai Consiliilor Județene din țară, primarii localităților vrâncene, șefi ai instituțiilor deconcentrate.
Locul din fața Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Jariștea, precum și străzile adiacente s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de oameni care au ținut să-l conducă pe ultimul drum pe Cătălin Toma. Pentru a fluidiza circulația, în zonă au fost aduși mai mulți polițiști și jandarmi care au organizat culoare de trecere și au stabilit zonele în care puteau fi parcate mașinile.
În zonă au fost aduse mai multe ambulanțe pentru a acorda primul ajutor dacă era cazul. Și a fost. Primarului comunei Straoane, Vasile Zbîrciog, i s-a făcut rău și a fost preluat de o ambulanță și dus la Spitalul Județean unde i s-a acordat tratament de specialitate.
Prin mulțimea de oameni prezenți la slujba de înmormântare se aflau mulți locuitori ai comunei Jariștea și cu toții îl cunoșteau „de mic“ pe Cătălin Toma. Cu ochii în lacrimi, cu toții au spus că au pierdut un om bun. „A fost un om bun, prieten cu toată lumea. Păcat de tinerețea lui și de familie”, “Toată viața lui a făcut lucruri pentru oameni, a ajutat pe toată lumea”, “După ce ne-a făcut comuna frumoasă, cu de toate, a plecat la Domnul“, se auzea în mulțime.

 

Testament pentru politicieni: Să copiem exemplul lui Cătălin Toma, modelul delicateții sale, al lipsei de minciună

Directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, le-a spus celor prezenți că regretatul președinte Cătălin Toma a fost cu adevărat un om de stat cum nu s-a mai văzut. „Cătălin Toma a fost peste toți politicienii din Vrancea, a fost un om de stat cum nu se mai vede. A fost jignit, dar el întindea mâna celor care îl jigneau. Avea ușa deschisă la birou pentru toată lumea, acesta a fost Cătălin Dumitru Toma. A tratat politica asemenea unei doamne distinse, s-a adresat politicii așa cum ne adresăm mamelor. Dar, ca o mașină, a depășit barometrul, a accelerat prea tare, prea mult, iar motorul a cedat și acum se duce la Creator. Drum bun, domnule Cătălin Toma!”, a spus directorul Muzeului Vrancea, Valentin Muscă.
Acesta a mai adăugat că modul în care s-a comportat Cătălin Toma este un fel de testament pentru politicieni. „Vă lasă dumneavoastră, politicienilor, un testament spiritual: să copiem exemplul lui Cătălin Toma, modelul delicateții sale, a lipsei de minciună, un model al omeniei. Drum bun, dragă Cătălin!”, a mai spus Valentin Muscă.

 

Ascultări încredințate de popor

Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a spus la finalul slujbei de înmormântare că cel care i-a adunat pe toți în biserică este Cătălin Toma, un om deosebit care a făcut multe „ascultări încredințate de popor”.
„Cătălin Toma a plecat înainte de vreme, la jumătate drumul vieții. Cu toții am fost șocați la vestea că nu se mai găsește printre cei vii. L-am cunoscut în 2013 la mănăstirea Buluc, mi-am dat seama că este un om bine pregătit, echilibrat, care s-a dăruit pe sine comunității. Un om cu valori creștine autentice. L-am întâlnit și ulterior și mult mai des după ce a fost ales președinte al Consiliului Județean Vrancea. Avea o grijă pentru biserica de aici din comună, dar și pentru Catedrala «Sf. Parascheva» din Focșani, ca și predecesorii săi“, a spus în cuvântul său de rămas bun Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian.
Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a adăugat că prezența înalților demnitari arată cât de valoros a fost omul Cătălin Toma. „Prezența înalților oficiali, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a miniștrilor, europarlamentarilor, parlamentarilor, primarilor din localitățile vrâncene, ne arată că Toma Cătălin a fost un om de valoare, care a ars asemenea unei lumânări pentru a rezolva problemele comunității. A fost un om echilibrat și de aceea a fost prețuit de toți oameni în Vrancea și la nivel național. Prezența dumneavoastră la cel mai înalt nivel de stat arată că așa este. Pentru noi toți este o pierdere, pentru județul Vrancea, pentru eparhia noastră și pentru poporul român”, a mai spus Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Înainte de a fi înmormântat, carul mortuar în care se afla sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Cătălin Toma a mers prin locurile dragi regretatului șef al administrației județene și anume sediul Primăriei Jariștea dar și la casa sa, locul în care a copilărit, a aflat tainele educației, dar și locul în care și-a întemiat o familie și care acum rămâne mamei sale, soției și fiului său. Ulterior, alaiul mortuar s-a îndreptat către cimitirul din Jariștea unde a fost înmormântat alături de membri ai familiei sale.

Odihnă veșnică sufletului tău bun și drum bun spre stele, Domnule Președinte, Cătălin Toma!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?