Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Tinctura de propolis, „salvarea” unui șofer depistat cu alcoolemie de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat

Un șofer și-a recăpătat permisul de conducere în instanță, fiind totodată exonerat și de la plata unei amenzi aplicate de polițiști, după ce s-a considerat că este foarte posibil să nu fi comis contravenția pentru care fusese sancționat. Concret, acesta fusese tras pe dreapta de polițiști într-o dimineață de la sfârșitul lunii iulie anul trecut și, în urma testării, a reieșit că avea o alcoolemie 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a avut chiar de atunci o explicație, anume că urma un tratament cu tinctură de propolis, în compoziția căreia se găseşte alcool medicinal, şi acesta ar putea fi motivul pentru care aparatul etilotest indicase o valoare fals pozitivă.

Ba chiar a scris aceasta la rubrica „mențiuni” din cuprinsul procesului-verbal de contravenție, explicând în instanță și că, la acea dată, a solicitat recoltarea de probe biologice pentru a dovedi că nu a consumat alcool. Toate explicațiile sale nu au convins însă, așa că polițiștii i-au dat o amendă de 1.305 lei, fiindu-i totodată suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Numai că, atunci când a contestat procesul-verbal în instanță, la dosar a fost atașat și un buletin de analiză toxicologică, din care reieșea că alcoolemia fusese de 0 g‰.

Iar toate cele de mai sus au pus pe gânduri instanța, în motivarea preluată pe rejust.ro arătându-se că „există un dubiu cu privire la existenţa alcoolului în sânge şi la corectitudinea rezultatului obţinut în urma testării cu aparatul etilotest având în vedere rezultatul obţinut în urma recoltării probelor biologice. Astfel, instanţa apreciază că acest dubiu profită petentului, motiv pentru care va admite plângerea contravenţională formulată şi va înlătura sancţiunile aplicate acestuia”.           Urmarea a fost de admitere a plângerii, anularea procesului-verbal emis de IPJ Vrancea și de înlăturare a sancțiunilor contravenționale, soluție care a putut fi atacată cu apel.

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa: vecstock – https://www.freepik.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?