Ediția: Luni 22 aprilie 2024 Nr. 6609
Ediția: Luni 22 aprilie 2024 Nr. 6609

FOTO: Tătăranu. Conferința „Economie Agrară și Dezvoltare Rurală” – Un pas înainte pentru comunitățile locale

Comunicat de presă, 20 februarie 2024:

La data de 18 februarie 2024, Sala de festivități a Grădiniței „Învățător Costache Cursaru” din Bordeasca Veche (Obilești) (comuna Tătăranu – n.r.) a fost gazda unui eveniment de excepție dedicat sectorului agricol și ingineriei alimentare, intitulat „Economie agrară și dezvoltare rurală, realități și perspective pentru comunitatea locală”. Organizat de Asociația Fiii comunei Obilești în parteneriat cu OpenHub Creative Cluster Galați, evenimentul a reunit fermieri, experți și profesioniști din domeniu, într-o zi plină de discuții constructive, schimburi de idei și strategii sustenabile.

O zi de Conectare și Învățare

Conferința a început cu sosirea invitaților și un vernisaj de pictură și grafică, prezentat de talentatele: Roxana Zaharia și Nitu Andra, elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 2 Bordeasca Veche și Școlii Gimnaziale Tătăranu. Această introducere artistică a oferit un start vibrant și inspirațional pentru discuțiile ce aveau să urmeze. Apoi a urmat premierea Domnului Doctor Barbu Cursaru, care a împlinit venerabila vârstă de 82 de ani, fiul învățătorului Costache Cursaru, personalitate marcantă a comunei.

Discuțiile tehnice au fost deschise de reprezentantul APIA Vrancea, care a abordat provocările și oportunitățile din plățile și intervențiile în agricultură. Accesarea fondurilor europene în agricultură a fost o altă temă de interes, cu prezentări din partea lui Florin Cucos, expert în fonduri europene, care au oferit sfaturi practice și direcții pentru finanțare. OpenHub Creative Cluster Galați reprezentată de Vlad Ionuț, a adus în prim-plan tehnologia informației în agricultură, evidențiind cum digitalizarea poate facilita dezvoltarea rurală și creșterea eficienței.

Un moment special al conferinței a fost dedicat sprijinului pentru firmele din Regiunea de Sud-Est, cu focus pe serviciile rețelei Enterprise Europe Network, prezentat de managerul de inovare, Vasili Apostol. Acest segment a subliniat importanța rețelelor de suport și colaborării între diferite entități pentru creșterea economică regională. A urmat o prezentare captivantă despre valorificarea expertizei în cercetarea agroalimentară și transferul de cunoștințe către mediul economic privat, susținută de ing. Mariana Voicu din Buzău. Accentul pe produse alimentare sigure și optimizate nutrițional a subliniat importanța inovației și a cercetării aplicate.

Ultima prezentare a fost susținută de Dr. Carmen Beatrice Pauna, Institul de Prognoză Economică, Academia Română cu tematica: Transfer de cunoștințe dintre mediul academic și mediul economic – RuralBioUp Project.

După un binevenit coffee break, conferința s-a încheiat cu sesiuni de concluzii, în care participanții au putut reflecta asupra informațiilor prezentate și a discuțiilor purtate. Feedback-ul pozitiv și interesul manifestat de participanți au confirmat succesul acestei întâlniri și importanța continuării dialogului și colaborării în domeniul agricol și al ingineriei alimentare.

Concluzii și Perspective

Evenimentul „Economie agrară și dezvoltare rurală” a fost mai mult decât o conferință; a fost un catalizator pentru idei inovatoare, un impuls pentru strategii eficiente și un pas înainte pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale. Participanții au plecat cu o viziune îmbogățită și cu noi parteneriate în perspectivă, demonstrând încă o dată că împreună putem face diferența. Așteptăm cu interes următoarea ediție și suntem convinși că drumul pe care l-am pornit împreună va continua să fie marcat de realizări importante pentru sectorul agricol și pentru comunitățile noastre rurale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?