Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Acțiuni desfășurate în cinci unități de învățământ vrâncene, pe tema combaterii violenței școlare

Comunicat de presă, 14 februarie 2024:

CAMPANIA ”TU ȘTII CE CONSECINȚE POT AVEA FAPTELE TALE? FII INFORMAT, ALEGE INSPIRAT!”

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea desfășoară activități în cadrul campaniei „TU ȘTII CE CONSECINȚE POT AVEA FAPTELE TALE? FII INFORMAT, ALEGE INSPIRAT!”, al cărei scop este conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară, adresată elevilor de gimnaziu.

Campania a demarat la data de 30 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerului Educației.

Campania se derulează la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în perioada ianuarie – iunie 2024, conform Calendarului anului școlar pe module pentru anul 2023 – 2024, și are ca scop informarea elevilor cu privire la noțiuni din domeniul juridic, dar și a părinților pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării.

Pe parcursul derulării campaniei, polițiștii din cadrul I.PJ. Vrancea – Biroul Siguranța Școlară vor fi prezenți în unitățile de învățământ, unde vor aborda tematici pentru conștientizarea de către elevi a consecințelor juridice ale faptelor circumscrise violenței școlare și modalități prin care fenomenul poate fi prevenit.

În cadrul campaniei se lansează și un concurs, în rândul elevilor de gimnaziu, pe tema „Siguranța Școlară”. Competiția va avea loc în perioada 30 ianuarie – 25 martie și se va desfășura în 5 unități de învățământ preuniversitar de la nivelul județului și constă în elaborarea unei lucrări ce va conține un logo și un slogan de însoțire pe tema menționată.

Astfel, în județul Vrancea au fost selectate 5 unități de învățământ preuniversitar pentru implementarea activităților, acestea fiind următoarele: Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza”, din municipiul Focșani, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”, din municipiul Focșani, Școala Gimnazială ” Mihail Armencea”, din municipiul Adjud, Liceul Teoretic ”Grigore Gheba”, din comuna Dumitrești și Școala Gimnazială Găgești, din comuna Bolotești.

Printre obiectivele de atins cu ajutorul acestui concurs amintim: conștientizarea tinerilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunii de violență școlară și a consecințelor negative ale acestor fenomene asupra dezvoltării psihologice a elevilor și asupra climatului educațional; formarea și dezvoltarea, la elevi, a comportamentului nonviolent, a spiritului civic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsite de orice fel de manifestări de violență școlară; evaluarea formelor originale de manifestare a elevilor prin literatură și grafică.

În cadrul concursului cu tema ”Siguranța Școlară” care constă în elaborarea unei lucrări ce va conține un logo și un slogan, s-au înscris 30 clase, cu un total de 646 elevi ai claselor a VI-a – a VIII-a, coordonatori fiind 33 de cadre didactice.

Activităţile din perioada următoare ale poliţiştilor din cadrul Biroului Siguranța Școlară urmăresc ca elevii să conștientizeze importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunii de violență școlară și a consecințelor negative ale acestui fenomen asupra dezvoltării lor psihologice și asupra climatului educațional.
Poliţiştii îşi propun ca elevii să conştientizeze nu numai faptul că violenţa în unităţile de învăţământ sau în afara acestora este interzisă şi pedepsită conform legii, dar şi faptul că efectele violenţei pot fi foarte grave şi le pot influenţa în mod negativ viaţa, chiar şi atunci când vor deveni adulţi.
Consolidarea climatului de siguranță în mediul școlar continuă să reprezinte o prioritate națională și locală, toate activitățile desfășurate în această direcție fiind cuprinse în Planul Comun de Acțiune (PTCA) pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic/auxiliar și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.

Biroul de presă al IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?