Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO: Focșani. De la moment de reculegere, la gaze, lumânări și solicitare de revocare – toate în ședința Consiliului Local

A mai trecut o ședință ordinară a Consiliului Local Focșani, prima din acest an. Cu o prezență aproape record, dat fiind că și doamna Ana Maria Laura Dimitriu Bunghez a binevoit a răspunde prezent din online. Pentru o scurtă perioadă – până să dispară din nou în neant, cât s-a dat votul la o mică parte din cele 38 de proiecte aflate în discuție – din care 7 au fost introduse suplimentar, la propunerea primarului Cristi Valentin Misăilă. Iar ședința a început tocmai plecând de la unul dintre proiectele suplimentare, care viza acordarea titlului de cetățean de onoare – post mortem – colonelului (r) Ilie Roșu.

Acesta a murit în urmă cu o săptămână, în timp ce alerga la Maratonul Unirii, eveniment pe care tocmai el îl înființase, astfel că, înainte de orice, în sala de ședințe a Primăriei Focșani s-a păstrat un moment de reculegere în amintirea sa, la propunerea edilului Misăilă. „Pe 24 Ianuarie, când noi sărbătoream 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, unul dintre sportivii cu suflet mare și militarii cu suflet mare ai Vrancei a căzut la datorie, în ultimul său maraton – primul pe care nu a putut să îl ducă până la bun sfârșit”, a punctat primarul Focșaniului. Ulterior, proiectul s-a votat primul pe ordinea de zi și a trecut cu unanimitate de voturi, astfel că, de acum înainte, colonelul este unul dintre cetățenii de onoare ai municipiului. Cu unanimitate au trecut mai toate proiectele înscrise pe ordinea de zi – inclusiv cele de pe lista suplimentară, discuții fiind puține.

Prima problemă a fost ridicată de consilierul PNL Costel Bîrsan, vizavi de de racordarea la rețeaua de gaze naturale a cartierului Mândrești. Bîrsan a arătat că în acest cartier al Focșaniului localnicii „întâmpină dificultăți majore cu încălzirea”. Discuțiile s-au purtat la proiectul care viza modificarea anexei unei hotărâri anterioare, privind aprobarea contractării finanțării rambursabile în valoare de maximum 49.000.000 lei în vederea realizării unor obiective de interes public local. Iar Costel Bîrsan a arătat că, în opinia sa, procedurile privind proiectul de extindere a rețelei de gaze naturale din Mândrești, inclus a fi finanțat din împrumut, se mișcă prea lent. Îngrijorarea acestuia era de fapt că, „în momentul în care noi începem târziu acest demers și instalația de gaze naturale, din punctul meu de vedere nu vor fi suficiente firme care să execute aceste instalații de gaze. Nu sunt suficiente firme în România care să execute asemenea lucrări. Și ne vom trezi că, chiar dacă vom avea bani, chiar dacă desemnăm câștigătorul, nu o să avem cu cine”. Aceasta în contextul în care astfel de proiecte se derulează în mai multe localități.

Edilul municipiului a explicat însă că procedura licitației se desfășoară conform legii, că există ofertanți și că în acest moment sunt analizate ofertele depuse, de către o comisie. „Aveți perfectă drepate, că s-a întârziat foarte mult”, a punctat Cristi Misăilă, cu mențiunea că respectiva comisie face verificări în mai multe proiecte. „Avem 6 oferte (…). La finalul licitației vom avea o asociere de firme formată din proiectant și executant. Deci nu va fi doar un proiectant. (…) Finalizăm o evaluare complexă. Colegii au lucrat și lucrează în continuare la evaluare”, a spus primarul, explicând că evaluarea în sine trebuie făcută riguros, astfel încât, la final, să nu existe contestații care să ducă la anularea procedurii de licitație. „Este un proiect pe care ni l-am asumat noi, Consiliul Local. Noi PNL-ul, noi PSD-ul, dumneavoastră… haideți să facem ceva și pentru ei”, a spus Bîrsan, cu referire la locuitorii din cartierul Mândrești. În continuare, acesta a mai încercat să discute și despre alte proiecte de investiții finanțate din împrumut, însă colegul său de partid, Victor Dumitru, care era președinte de ședință, mai că i-a tăiat microfonul, arătând că nu este rubrica diverse, „nu divagăm”. Situația s-a repetat de altfel și la secțiunea a doua. În final, proiectul a trecut cu majoritate – fiind trei abțineri, de la USR și Dimitriu.

„Minciuna este un păcat greu”

Dacă vine vorba despre dezbateri, cele mai multe de spus au fost la proiectul legat de reglementarea circulaţiei rutiere pentru autovehiculele de transport mărfuri cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, exceptând mijloacele de transport în comun pe raza municipiului Focşani. Nu chiar pe toate punctele, ci la cel referitor la solicitarea ca mașinile care transportă lumânări să nu achite taxe. Au existat și amendamente, propuse de primarul Misăilă și consilierul PNL Liviu Macovei, ambele trecând, ca și proiectul în integralitatea sa.

Până acolo însă, Bîrsan a punctat că, în opinia sa, undeva este „o eroare. Mă refer la adresa Patriarhiei trimisă către Primăria Focșani, în care se spune că se cere scutirea de plata taxelor pentru autovehiculul care asigură aprovizionarea cu lumânări și alte produse pentru bisericile din Focșani, având un caracter ne-economic. Eu cred că aici este o eroare. Nu cred că este o minciună. (…) Pentru că Înaltele fețe bisericești știu că minciuna este un păcat greu, pedepsit asupru. Și dânșii știu mai bine despre ce este vorba”, a spus acesta, cu mențiunea că lumânările se vând în biserici.

Că se vând nu există dubii, însă, după cum a explicat primarul Misăilă, Codul fiscal are o altă „părere”, adică această activitate de comercializare nu este considerată una economică. Și a mai fost o mențiune de făcut. „Dumnelor au venit cu o chestiune punctuală. Ne-am dat seama că am scăpat din vedere un aspect extrem de important. Acela că, în anumite situații, la anumite înmormântări, unii cetățeni utilizează și mașini mai mari de 3,5 tone. Nu știu dacă este cazul ca, într-un moment nefericit, să ne gândim să scoatem și aviz pentru acces pe drumurile publice din Focșani (…). Și, dacă s-a introdus această prevedere, dumnealor au făcut o adresă. Într-adevăr, nu au foarte multe intrări în oraș cu acea mașină, nu e mașină de mare tonaj. Mi se pare firesc să îi sprijinim în acest sens”, a explicat primarul.

Iar în lumina acestor explicații, și Macovei a propus un amendament propriu, anume ca și mașinile ONG-urilor să aibă gratuitate. Acestea fiind spuse, s-a mers mai departe, nu fără o referire la faptul că… poate unii își doresc ca nici partidele, care de asemenea nu au activitate economică, să nu achite taxe. „Vă gândiți să veniți cu tirul să aduceți materiale electorale?”, a întrebat primarul.

Pe final, după cum am arătat, Bîrsan a fost aproape rugat să nu mai vorbească în momentul în care se discuta despre o adresă privind „solicitările Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” nr. 81/2024 și nr. 82/2024 de revocare a domnului consilier local Bîrsan Costel din funcția de membru al consiliului de administrație al Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani”, adică un document care îl privea direct.

Există un context, anume că liderul vrâncean al FSE, care este și secretar al Colegiului, a avut un moment mai „tensionat” cu Costel Bîrsan la una dintre ședințele Consiliului de Administrație. Momentul a fost făcut public de consilier, care a făcut și o introducere în ceea ce a numit „un subiect controversat”. „Mi s-a ridicat mingea la fileu, foarte elegant. Elementul central al acestei povești este doamna secretar Roșcan Paulina. Doamna e secretar la Colegiul Pedagogic Focșani, din câte știu eu de circa 20 de ani. Doamna are un liceu de profil economic, o facultate terminată la 42 de ani, pe la Brașov, o facultate de informatică, și un doctorat în tehnologie industrială. Deci o doamnă de un nivel intelectual extraordinar de ridicat. (…) E o doamnă care le știe pe toate. Și, pe diplomele de bacalaureat ale elevilor, contrar legii, doamna își scrie acolo doctor informatician, profesor de renume mondial și așa mai departe… savantă de renume mondial, doamna Roșcan Paulina. (…) Meseria de secretară este o meserie onorabilă. Dar stau și mă întreb cum de o asemenea persoană, cu o capacitate intelectuală, stă pe o asemenea funcție”, a spus consilierul PNL.

Practic, a început „lupta”. Mai ales că au fost și alte acuze din sfera penală și nu numai: „A închis biroul, nu a răspuns la telefon, a încuiat în biroul dânsei documente importante, registre, computere (…). Și nu a venit cu zilele la serviciu, motivând că este degrevată, în felul acesta liceul fiind blocat. A șters din computere programe (…). Toate acestea, pentru determinarea directorului să își dea demisia. (…) Printre alte isprăvi, a constituit o asociație tip CAR și a efectuat operațiuni financiare, lucru total ilegal. Planează suspiciuni cu privire la fondurile membrilor de sindicat”, a mai menționat Bîrsan.

Iar pe acest fond, a urmat „celebra” ședință de CA, în care Bîrsan a recunoscut că a ridicat vocea deoarece doamna Roșcan încerca, crede consilierul liberal, să influențeze votul, deși era doar observator din partea FSE, astfel că a invitat-o afară din birou. Ce a urmat e poveste, culminând cu solicitarea transmisă CL Focșani. Și, după toate acestea, colegul său de partid, Dumitru, a atras atenția că FSE „Spiru Haret” nu are calitatea să ceară așa ceva. Concluzia a fost că Bîrsan are în continuare susținerea colegilor din CL Focșani pentru a-și continua activitatea în CA-ul Colegiului.

După toate cele de mai sus, ședința a continuat, pentru că mai existau două plângeri prealabile care trebuiau aduse la cunoștința aleșilor locali, iar aceștia mai aveau ulterior de votat și membrii din comisia de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale Secretarului General al Municipiului Focșani, pentru acivitatea desfășurată în anul 2023. Din fericire, ședința s-a încheiat frumos, cu premierea sportivului Adelin Ștefan Dăscălescu, care a primit o diplomă pentru „participarea și clasarea pe locul I la Concursul Național de Șah Elisabeta Polihroniade – Căciulata, Vâlcea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?