Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

ITM Vrancea, controale în domeniile „Coafură și alte activități de înfrumusețare și activități de întreținere corporală”

COMUNICAT DE PRESĂ:

25.01.2024

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a desfășurat în perioada 17.01 – 20.01.2024, Campania naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în următoarele domenii: Coafură și alte activități de înfrumusețare și activități de întreținere corporală.

Obiectivele generale campaniei au fost următoarele:

–   identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie ;

–  identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și tinerilor ;

–  creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă;

–  eliminarea tuturor neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate, și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare .

Pe parcursul desfășurării campaniei au fost controlați 18 angajatori ce desfășoară activitate în domeniile enumerate anterior. Au fost constatate 12 neconformităţi față de prevederile legale fiind aplicate două sancțiuni contravenționale. În urma acțiunilor de control efectuate nu au fost identificate persoane care desfășurau muncă nedeclarată, acest lucru constituind o dovadă a atingerii obiectivelor acțunilor anterioare de control și îndrumare.

Dintre neconformităţile constatate remarcăm următoarele: neevidențierea, în mod real, în foile colective de prezență, a tuturor orelor de muncă prestate de către salariați; necompensarea muncii suplimentare cu ore libere plătite sau cu spor la salariu; neacordarea repausului săptămânal conform dispozițiilor Codului Muncii; neîntocmirea regulamentului intern. Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare.

 

Inspector șef, Botezatu Eliza

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

Inspector șef adjunct RM

Ciocan Sebastian

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Rene Asmussen – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?