Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

FOTO! Prefectul Halici: La Premium Porc vor fi eutanasiați circa 20.300 de porci

COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi am convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), pentru implementarea  unor măsuri concrete vizând gestionarea focarului de pestă porcină africană (PPA) respectiv distrugerea prin metode alternative de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de porci și a altor materiale posibil contaminate din focarul aflat pe teritoriul localității Golești, la Societatea Premium Porc SRL –  cod exploatație RO 1748339003.    

Vor fi eutanasiați circa 20300 porci de diferite greutăți urmând a fi îngropați pe o proprietate a agentului economic respectând condițiile de mediu, sanitar veterinare și bineînțeles de biosecuritate.

Reamintim faptul că:

s-a instituit o zonă de protecție pe o rază de 3 km pe raza localităților Golești și Cerdac
s-a instituit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Slobozia Ciorăști, Jiliște, Armeni, Oreavu, Gugești, Popești, Urechești, Budești, Valea Cotești, Cotești, Goleștii de Sus, Blidari, Bonțești, Cârligele, Câmpineanca, Vâlcele, Focșani, Mândrești Moldova, Mândrești Munteni, Răstoaca, Milcovul și Gologanu.

În aceaste zone, instituţiile parte a CLCB cu atribuţii în controlul bolii, vor aplica măsurile stabilite în legislaţia comunitară specifică: Reg CE 429/2016, privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și abrogare a anumitor acte în domeniul sănătății animalelor (“Legea privind sănătatea animală”) și Reg. 687/2020 de completare a regulamentului UE 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.

Fac din nou apel către toţi crescătorii de suine din județul Vrancea, agenți economici sau particulari, ca pentru a preveni răspândirea acestei infectări precum şi eventuale pierderi financiare, să adopte următoarele măsuri de protecţie şi siguranţă veterinară:

toate porcinele se vor ține închise în proprietate fără acces la pășunat și bălți pentru a împiedica răspândirea bolii
în toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte din exploatația proprie, va fi anunțat fără întârziere medicul veterinar împuternicit,

a declarat Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea.

25.01.2024

Instituția Prefectului Județului Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?