Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Ciolacu: Încurajez investitorii vietnamezi să utilizeze şansele oferite de România; comerţul bilateral să se dubleze până în 2030

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că încurajează ca un număr cât mai mare de firme româneşti şi vietnameze să fie prezente pe pieţele celor două ţări, menţionând că se vizează o creştere constantă a comerţului bilateral care să ducă la dublarea volumului până în anul 2030. „Am avut azi (ieri – n.r.) cu omologul meu vietnamez Pham Minh Chinh o discuţie extrem de constructivă, dublată de cea din plenul delegaţiilor guvernamentale, ambele concentrate pe cooperare economică. Nu ne-am axat mai mult pe ceea ce a fost şi există în prezent, ci mai ales pe ceea ce putem şi vrem să construim mai departe.

Am setat un nivel de ambiţie deosebită pentru amplificarea schimburilor comerciale şi pentru facilitarea investiţiilor în proiecte de interes comun. Suntem amândoi convinşi că valoarea schimburilor comerciale nu reflectă adevăratul potenţial al celor două state. De aceea suntem hotărâţi să vizăm o creştere constantă a comerţului bilateral care să ducă la dublarea volumului până în anul 2030”, a afirmat Ciolacu, la Forumul de afaceri România – Vietnam, la care a participat împreună cu premierul vietnamez Pham Minh Chinh, aflat în vizită oficială în România.

Marcel Ciolacu a precizat că doar încurajând un număr cât mai mare de firme româneşti şi vietnameze să fie prezente pe pieţele celor două ţări se va putea avansa spre obiectivul central bilateral de sprijinire a accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la pieţele terţe. „Evident, interesul nostru esenţial este să asigurăm un acces cât mai larg produselor româneşti de calitate pe piaţa vietnameză. De aceea, încurajez contractele economice susţinute, realizarea de misiuni economice şi întrevederi ale oamenilor de afaceri pentru oportunităţi în comerţ şi investiţi, mai ales că România poate oferi mai mult în domenii precum cel agroalimentar, farmaceutic şi servicii IT&C.

Avem perspective excelente pentru acorduri, joint venture între companii româneşti şi vietnameze şi există exemple concrete: construirea în acest an a unei fabrici de reciclare a anvelopelor uzate din România, proiectul de colaborare în IT cu o investiţie de circa 2 milioane de dolari şi crearea unui centru de suport şi asistenţă pentru software în industria auto, iar în cercetare Politehnica Bucureşti şi cea din Timişoara vor înfiinţa Universitatea EPT centre pentru pregătirea de specialişti”, a adăugat premierul.

Ciolacu a arătat că România este interesată în dezvoltarea parteneriatelor cu partea vietnameză în zona farmaceutică, unde se derulează o colaborare a fabricii Antibiotice Iaşi, adăugând că şi în zona agroalimentară există un potenţial uriaş de dezvoltare a unor proiecte de anvergură, astfel încât să se poată amplifica exporturi de produse şi de animale pe piaţa din Vietnam. „Îi încurajez pe investitorii vietnamezi să utilizeze şansele deosebite pe care România le oferă şi le va dezvolta în continuare.

Relaţiile comerciale solide dintre Vietnam şi Uniunea Europeană pe baza Acordului de Comerţ Liber nu acum să ocolească poarta Mării Negre spre piaţa europeană, mai exact portul Constanţa. Avem proiecte ambiţioase, unele deja în derulare de modernizare şi extindere a portului, care, împreună cu rutele navigabile de la Dunăre, au deja un rol esenţial în asigurarea tranzitului cerealelor ucrainene, cu impact asupra pieţei mondiale alimentare.

Portul Constanţa şi porturile dunărene vor avea o semnificaţie esenţială pe rutele transcontinentale dintre Asia şi Europa, aflate în plină dezvoltare. De aceea, am semnalat necesitatea încheieri rapide a acordurilor de cooperare între porturile Constanţa şi Galaţi cu porturi din Vietnam, precum Hai Phong. Mi-aş dori ca următoarele evenimente dedicate investiţiilor şi comerţului să aibă loc în oraşe porturi din cele două ţări şi în primul rând în Constanţa”, a mai spus prim ministrul Ciolacu.

Potrivit şefului Executivului, premierul vietnamez Pham Minh Chinh s-a implicat personal în realizarea unei donaţii generoase de vaccinuri cu o tehnologie complet nouă de combatere a gripei porcine. „Sperăm ca aceasta să fie şi baza pentru o producţie comună cu impact major asupra exporturilor de animale şi produse, cât şi pentru exportul de produse farmaceutice. Asemenea gesturi, precum şi cel făcut de România în timpul crizei COVID, ne arată că solidaritatea creează punţi de legătură solide între statele noastre”, a adăugat Ciolacu.

El a menţionat legătura „absolut specială” pe care premierul vietnamez o are cu România, acesta fiind absolvent al Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti. „Este un om care nu doar că vorbeşte româneşte, ci şi simte româneşte. Iată, domnul prim ministru revine azi la noi, ca prieten al României, dar mai ales ca lider decis să construiască viitorul unei relaţii de dezvoltare fără precedent pentru naţiunile noastre. Îi sunt recunoscător pentru deschiderea totală arătată astăzi şi îl asigur de tot sprijinul meu şi al Guvernului României pe care îl reprezint”, a conchis Marcel Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?