Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Atenție la amenzile Fiscului! Sancțiunile fiscale se înscriu în cazierul fiscal

Fiscul vrâncean a eliberat 1.167 certificate de cazier fiscal persoanelor fizice sau juridice în cursul anului trecut. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că, în cursul anului 2023, au fost înscrise 1.139 sancțiuni în cazierul fiscal și au fost realizate 1.518 actualizări. Potrivit legislației economice, în cazierul fiscal al persoanelor fizice, juridice şi al entităţilor fără personalitate juridică se înscriu informaţii privind faptele sancţionate contravenţional sau penal de legile fiscale, contabile, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară.

Trebuie menționat că faptele sancţionate contravenţional cu avertisment nu se înscriu în cazierul fiscal. „Cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidenţă şi urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile şi financiare de către contribuabili, în care se ţine evidenţa persoanelor fizice, juridice şi a entităţilor fără personalitate juridică care au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, contabile, vamale şi de cele care privesc disciplina financiară, iar acesta are ca scop prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi eficientizarea procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de către contribuabili”, arată AJFP Vrancea.

Eliberarea cazierului fiscal se face gratuit și de îndată de către organul fiscal. Este nevoie doar de o cerere care poate fi depusă la orice organ fiscal competent în eliberarea certificatului de cazier fiscal, indiferent de domiciliul fiscal al contribuabilului sau care poate fi depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul Spaţiului privat Virtual. Certificatul de cazier fiscal este valabil 30 de zile de la data emiterii şi numai în scopul în care a fost eliberat.

Finanțiștii precizează că în cazierul fiscal se înscriu şi informaţii din documentele întocmite pentru atragerea răspunderii solidare, patrimoniale sau a inactivităţii fiscale. De menționat că în cazul contribuabililor care au înscrise informaţii în cazierul fiscal, acestea se scot din evidenţă în mai multe situaţii. De exemplu, dacă faptele săvârșite nu mai sunt sancţionate de lege, dacă a intervenit amnistia, reabilitarea de drept sau judecătorească constatată prin hotărâre judecătorească sau dacă au fost stinse creanţele administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală datorate ca urmare a atragerii răspunderii solidare.

Finanțiștii precizează că informaţiile care se scot din oficiu din evidenţa cazierului fiscal se pot scoate din evidenţă şi la cererea contribuabilului, însoţită de documentele doveditoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?