Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

FOTO: Proiect original realizat de chimiștii de la Colegiul Cuza

Un proiect inedit a fost realizat de 5 elevi ai Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, clasa a XI-a D, profilul Ştiinţe ale Naturii, cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii. Sub coordonarea profesoarei de chimie Alina Maiereanu, elevii au făcut o legătură nebănuită între opera marelui poet Mihai Eminescu şi studiile lor din domeniul chimiei.
          Pavel Elena Bianca a explicat celor prezenţi la evenimentul defăşurat la Biblioteca Judeţeană „D. Zamfirescu”, structura lucrării intitulate „Lumina în chimie”: „Inspirați de poemele lui Eminescu, am dorit să observăm în amănunt importanţa luminii în știință, mediul înconjurător și aplicații ale izomeriei optice în domeniile medicale… Eminescu a folosit adesea metafora luminii pentru a exprima dorința de cunoaștere și înțelegere a lumii. În poeziile sale, lumina devine simbolul cunoașterii și adevărului… Poetul își transpune gândurile prin prisma cunoștințelor dobândite în urma studiilor literare și extra literare. Deşi nu există informații sau dovezi clare care să susțină ideea că Mihai Eminescu ar fi avut studii  în domeniul opticii, lumea sa a deschis multe “ferestre” din urma cărora au rămas mulți alții să își împărtășească gândirile și diversele  impresii.”
Trifan Alexia a explorat istoria captivantă a utilizării luminii în studiul chimiei începând cu Isaac Newton, care a descompus lumina albă în culorile spectrului cu ajutorul unei prisme, deschizând drumul către spectroscopie, continuând cu Étienne-Louis Malus care a descoperit polarizarea prin reflexie și cu Alexandre Edmond Becquerel, care a evidențiat fotochimia, arătând că lumina poate afecta viteza reacțiilor chimice: ”În timpul vieţii lui Mihai Eminescu, revoluțiile științifice au devenit cu adevărat remarcabile, înregistrând progrese în domeniul utilizării luminii în științele chimice. Teoria undelor electromagnetice a unit electricitatea și magnetismul, oferind o înțelegere semnificativă a naturii luminii. Spectroscopia a revoluționat analiza compoziției chimice, iar teoria termică a luminii a oferit o explicație fascinantă pentru interacțiunea radiației electromagnetice cu materialele. Fotografia a redefinit înregistrarea și studierea luminii, având un impact crucial în dezvoltarea acesteia. Aceste evenimente evidențiază că, la vremea aceea, cercetătorii aprofundau studiul luminii din numeroase perspective care vor contura știința contemporană. Astfel, în secolul al XX-lea, tehnologii precum spectroscopia de masă, spectroscopia RMN au devenit esențiale în analiza compușilor chimici, aducând o înțelegere detaliată a structurilor moleculare și a reacțiilor chimice.”
Momanu Miruna Ioana a detaliat chiralitatea: „Proprietate a moleculelor de a nu se suprapune pe imaginea în oglindă a structurii lor, chiralitatea este esențială pentru proiectarea medicamentelor, înțelegerea mecanismelor celulare şi dezvoltarea de tehnologii avansate în domeniul biologiei moleculare. Recunoașterea chirală se referă la capacitatea de a distinge între structuri chirale, adică structuri care sunt într-o relație ca cea dintre un obiect și imaginea sa în oglindă, dar nu se suprapun. Moleculele chirale au proprietatea de a roti planul luminii polarizate când interacționează cu aceasta.”
Momanu Maria Irina a explicat că: „Recunoașterea chirală în procesele biochimice este deosebit de importantă, deoarece multe molecule biologice, inclusiv proteine, acizi nucleici și carbohidrați, sunt chirale. Acest aspect are un impact semnificativ asupra funcționalității acestor molecule în organismele vii, poate influența modul în care acestea sunt absorbite și participă la procesele metabolice. ADN-ul și ARN-ul, moleculele responsabile pentru stocarea și transmiterea informației genetice, conțin zaharide chirale și baze azotate. Recunoașterea chirală este crucială în procesele de replicare, transcriere și traducere a informației genetice. Mulți mesageri chimici și hormoni, cum ar fi neurotransmițătorii și hormonii steroizi, au interacțiuni specifice cu receptorii din celulele țintă, controlând astfel funcțiile biologice.”
          Constantinescu David a păşit pe tărâmul industriei farmaceutice: „Recunoașterea chirală este foarte importantă în dezvoltarea de medicamente eficiente. Un medicament chiral interacționează specific cu receptorii biologici din organism… Proiectarea și sinteza enantiomerilor în mod controlat permit selectarea celui cu activitate terapeutică dorită și minimizarea efectelor secundare nedorite.”
Chimiştii cuzişti au arătat astfel că: „lumina nu este doar o realitate fizică, ci este un simbol al cunoașterii, înțelegerii lumii, al vieții și misterelor universului.”
Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului intitulat „Mihai Eminescu – Zbor şi Infinit” organizat de Centrul Judeţean de Excelenţă Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?