Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

Protest în capitala Georgiei pe fondul furiei faţă de deteriorarea unei icoane cu Stalin

Un protest de amploare a avut loc sâmbătă la Tbilisi pentru a cere o pedeapsă aspră pentru o activistă acuzată că a distrus o icoană religioasă înfăţişându-l pe Iosif Stalin, recent instalată în capitala georgiană, relatează Reuters. Se presupune că femeia a stropit marţi cu vopsea icoana, care era expusă în principala catedrală din oraş, într-un act de protest care a scos la iveală diviziunile profunde din Georgia cu privire la moştenirea lăsată de fostul dictator sovietic în ţara sa natală. Potrivit BBC, Nata Peradze a publicat o înregistrare video în care aruncă cu vopsea pe icoană şi a declarat că protestează împotriva a ceea ce ea consideră a fi o glorificare a unui tiran. „Stalin mi-a ucis întreaga familie, a insuflat teroare şi frică, nu a fost un erou”, a declarat ea pentru Politico, adăugând că a primit ameninţări cu moartea de când a postat videoclipul pe Facebook.
Mii de credincioşi ortodocşi şi susţinători ai mişcării ultraconservatoare pro-ruse Alt-Info s-au adunat sâmbătă în faţa parlamentului ţării înainte de a mărşălui prin oraş în direcţia catedralei. Icoana înfăţişează scene din viaţa Sfintei Matrona, o sfântă ortodoxă rusă, şi într-una dintre ele poate fi văzută binecuvântându-l pe Stalin, născut în Georgia, un ateu declarat care a reprimat violent religia în Uniunea Sovietică.
Poliţia a deschis o anchetă pentru „huliganism mărunt” şi a interogat-o pe femeia care a deteriorat icoana. Însă unii activişti şi credincioşi ai Bisericii Ortodoxe doresc ca femeia să fie supusă unei anchete penale şi să fie potenţial încarcerată pentru ceea ce ei spun că a fost un act care a insultat icoana şi credinţa lor. Aceştia doresc, de asemenea, ca legea care se ocupă de astfel de incidente să fie înăsprită, potrivit relatărilor presei locale.
Alianţa Patrioţilor, un partid politic pro-rus, a declarat că a dăruit icoana catedralei în urmă cu câteva luni. Cu toate acestea, a devenit cunoscută abia în acest an, după ce un fost politician din opoziţie, Giorgi Kandelaki, a semnalat-o în semn de protest faţă de încercarea de a-l prezenta pe „unul dintre cei mai mari criminali în masă din istorie” într-o „lumină pozitivă”. În declaraţia sa, Patriarhia Georgiei a spus că o icoană ar putea înfăţişa „poveşti reale legate de viaţa unui sfânt, inclusiv conducători şi oameni obişnuiţi, eretici şi persecutori ai credinţei creştine”. „Cu toate acestea”, a adăugat instituţia, „acest lucru nu înseamnă deloc că imaginea glorifică aceste figuri sau le atribuie vreo demnitate”.
Stalin are o moştenire complexă în Georgia. El s-a născut cu numele Iosif Djugaşvili în oraşul Gori, în estul ţării, în 1878. Figură-cheie în revoluţia rusă care i-a adus pe bolşevici la putere, el a condus URSS din 1924 până la moartea sa, în 1953.
Milioane de oameni au murit în timp ce Stalin impunea o disciplină de fier şi teroarea de stat pentru a elimina „duşmanii poporului” şi a construi un stat comunist. Mulţi oameni din această mică ţară din Caucazul de Sud resping moştenirea Uniunii Sovietice. Dar unii încă îl privesc pe Stalin cu o oarecare mândrie, deoarece a ieşit dintr-un mediu umil din Georgia pentru a conduce o superputere şi a înfrânge Germania nazistă, scrie BBC.

Sursa foto: Facebook, Shalika Studio

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?