Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Spitalul Județean Focșani duce mare lipsă de medici, dar, spune managerul Mîndrilă, „problemele sunt ținute în frâu”

Anul 2024 a început cu lipsuri la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, cea mai mare unitate medicală din județ. Mare și ca logistică, suprafață sau număr de angajați, dar și din punct de vedere al adresabilității, în condițiile în care, potrivit managerului Constantin Mîndrilă, 98% dintre cazurile medicale din Vrancea sunt tratate doar aici. Și, în aceste condiții, ar fi nevoie de cât mai mulți specialiști. Iar din acest punct de vedere, de la an la an lipsa acestora este resimțită tot mai acut. Din ce ne-a relatat managerul Mîndrilă, tinerii medici, din păcate, aleg să profeseze în orașe mari, unde sunt centre universitare.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, și Vrancea a avut șansa să atragă „medici de top”. „Ministerul Sănătății ne-a deblocat permanent posturi, am făcut memorandumuri și au avut deschidere. Însă, din păcate, doar unele posturi s-au ocupat. Noi am scos permanent posturi la concurs și nu s-au prezentat medici”, ne-a explicat managerul Spitalului Județean. Și anul acesta, din Vrancea va pleca un memoriu în acest sens către MS, pentru a fi organizate concursuri, pentru că, de la an la an, gărzile din spital sunt tot mai greu de acoperit, lună de lună procedura este „un maraton de negocieri”, iar pacienți sunt tot mai mulți, cu probleme de sănătate din ce în ce mai grave.

Lipsurile de personal cele mai mari sunt la Infecțioase, Psihiatrie și Neurologie. La Psihiatrie a rămas doar un medic, în condițiile în care alți doi specialiști au plecat din cauza unor probleme de sănătate, iar la Neurologie sunt doi medici titulari. Iar acolo unde sunt medici, aceștia sunt epuizați, deoarece gărzile sunt solicitante – în condițiile în care sunt doar doi, trei specialiști pe câte o secție. Problema este și că mulți dintre medicii care asigură gărzi sunt pensionari sau pensionabili.

Pe anumite specialități nu vin medici. Într-adevăr, tot timpul au fost sincope din acest punct de vedere. Acum, urgentiștii au spus că nu mai rezistă mult. Sunt probleme acolo unde nu găsim medici, iar anul trecut am scos posturile la concurs și de 4, 5 ori. Specialiștii preferă centrele universitare, dar din fericire ne-au mai venit medici noi la începutul acestui an, avem pe Chirurgie pediatrică, Neurologie, Urologie, Medicină internă sau Radiologie”, ne-a mai spus Constantin Mîndrilă.

Iar negocieri mai sunt și cu alți medici, pentru a fi atrași la „Sf. Pantelimon”. Tot la capitolul „negocieri” se poate încadra și situația financiară a Spitalului Județean. Deși suntem de câteva zile într-un nou an, plățile către furnizori sunt abia la luna septembrie, deși mulți dintre aceștia cer banii la 90 de zile. Însă, până acum, nu s-au înregistrat sincope. „Întotdeauna au fost astfel de probleme, dar reușim să le ținem în frâu. Nu avem lipsuri în spital, cu salariile suntem în termen. Soluția ar fi să se schimbe sistemul de decontare. Și, din fericire, există un proiect în discuție, conform căruia decontarea se va face altfel, astfel încât să nu mai existe blocaje”, a mai precizat managerul Mîndrilă.

Managerul Spitalului Județean a vorbit despre toate aceste probleme, dar și despre medicii tineri care vin la Focșani, în cadrul unui interviu acordat la #podcast de Vrancea, un proiect jurnalistic marca Monitorul de Vrancea,

Podcastul integral poate fi accesat AICI – https://www.youtube.com/watch?v=rkwX1YsCNuY

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?