Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Se caută o soluție pentru câinii fără stăpân din Vidra

De anul viitor, pentru minim 60 de luni, comuna Vidra ar putea avea un serviciu care să se ocupe de câinii fără stăpân, dacă cineva va răspunde prezent unei oferte făcute de autoritățile din comună. Este vorba despre un contract privind delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân al comunei Vidra, contract estimat la o valoare de 250.000 lei. Scopul ar fi reducerea numărului de câini fără stăpân din localitate, dar și ameliorarea sănătății și bunăstării câinilor din adăposturi, stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului și a pierderii câinilor, reducerea apariției rabiei și a altor zoonoze, a riscului privind sănătatea oamenilor, prevenirea agresivității animalelor, dar și reducerea comerțului ilegal și a traficului de animale.

Până să fie scos la licitație acest contract, decidenții din Vidra au elaborat un regulament – care ar trebui urmat cu strictețe de cei care vor prelua gestionarea serviciului, regulament care a trecut și de votul aleșilor locali din comună. Pe scurt, concesionarul serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân se va ocupa de capturarea acestora și transportarea la adăpostul special amenajat, pe baza sesizărilor cetățenilor, dar și la propunerea autorităților – în caz de urgență la orice oră, de preluarea, înregistrarea, consultarea, trierea și tratarea câinilor fără stăpân într-un spațiu destinat acestor activități, iar cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea și controlul bolilor se va face în adăpost.

Va fi nevoie și de serviciile unui medic veterinar care să se ocupe de identificarea și înregistrarea câinilor fără stăpân, iar în caz de nevoie, eutanasierea se va efectua „de către personalul specializat”, cu obligația ca procedura „să nu provoace suferințe animalelor”. Concret, se eutanasiază animalele bolnave și cele cu comportament agresiv, iar cei care preiau serviciul trebuie să se ocupe de „neutralizarea cadavrelor de animale” și să aibă în același timp asigurat un contract „pentru incinerarea cadavrelor de animale cu o societate autorizată”. În regulamentul adoptat de consilierii din Vidra se arată că operatorul serviciului trebuie să aibă încadrate persoane ca medic veterinar, tehnician veterinar și cel puțin alte două pentru prindere, transport, aprovizionare etc.

Una dintre cauzele prezenței câinilor fără stăpân pe străzile comunei Vidra o reprezintă abandonul și deținerea iresponsabilă a câinilor, prin urmare se impun măsuri urgente pentru prevenirea abandonului câinilor și a celor rezultați din gospodării. Prin realizarea unui proces de licitație publică (…) se vor putea obține creșterea calității serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân (…); semnalarea aspectelor ce sunt de natură să afecteze viața și sănătatea oamenilor; cetățenii comunei Vidra vor avea siguranță mai mare pe domeniul public, nemaifiind agresați de câinii fără stăpân; utilizarea unor soluții moderne pentru prinderea câinilor, astfel încât să nu fie chinuiți”, se detalia în studiul de oportunitate.

Sursa foto: Facebook/Primaria Vidra, Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?