Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Expertul contabil Adriana Tufănoiu: Cum ne pregătim afacerea pentru anul 2024

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul financiar-fiscal-contabil, expertul contabil Adriana Tufănoiu oferă servicii de contabilitate, expertiză contabilă, consultanță fiscală, servicii de resurse umane, servicii de audit financiar și servicii de controlling financiar prin intermediul firmei Audit Expert Fiscal Adriana. Adriana Tufănoiu este membru al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) și membru al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR). A lucrat 11 ani la cel mai mare producător de vinuri din Vrancea, unde răspundea de procesele de bugetare, analiza costurilor realizate versus bugetate atât consolidat cât și defalcat pe departamente, întocmirea rapoartelor de flux de numerar.

CUM NE PREGĂTIM AFACEREA PENTRU 2024

Adriana Tufănoiu vă informează că, pentru anul 2024, Legea nr. 296/2023 aduce o serie de modificări fiscale semnificative.

Impozit pe venit

Pentru angajații IT care lucrează în companii care dezvoltă produse software pe care le comercializează, iar venitul generat de angajat este de minim 10.000 euro/ an, se aplică o scutire de impozit pe venit pentru o valoare maximă de 10.000 lei brut/ lună. Suma care depășește 10.000 lei brut este impozitată cu 10%. Măsura se aplică de la data de 1 noiembrie 2023. Până acum, angajații IT erau scutiți de impozitul pe venit, indiferent de valoarea salariului brut.

CASS

Se aplică CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță! Decizia intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Nu se mai acordă scutire CASS pentru angajații din construcții și agricultură. De la 1 noiembrie 2023, salariul în industria alimentară și sectorul agricol este 3.436 lei, iar în construcții de 4.582 lei.

CAS

Pentru angajații IT care lucrează în companii care dezvoltă produse software pe care le comercializează, iar venitul generat de angajat este de minim 10.000 euro/ an, se aplică o scutire de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat (cota 4,75% începând cu anul 2024) în limita unui salariu brut de 10.000 lei. Totuși, ei pot opta în scris pentru plata acestei cote către fondurile de pensii private. Decizia se aplică de la data de 1 noiembrie 2023.

CAM (contribuția asiguratorie de muncă)

Nu se mai acordă scutire CAM pentru angajații din construcții și agricultură! Este în vigoare de la data de 1 noiembrie 2023.

TVA ( modificările intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024)

Crește TVA de la 5% la 9% pentru locuințele care au valoarea de maxim 600.000 lei (exclusiv TVA) și suprafața utilă maximă de 120 mp inclusiv terenul pe care sunt construite. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024 se aplică în continuare cota de TVA de 5% la livrarea locuinței dacă a fost plătit un avans pînă la data de 31 decembrie 2023. Crește TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio și eco. Crește TVA de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness. Crește TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură. Crește TVA de la 5% la 9% pentru expoziții, cinematografe, evenimente culturale, evenimente sportive. Crește TVA de la 9 la 19% pentru alimentele care au zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs, altele decât cozonacul și biscuiții.

Impozit pe venit microcompanii

Vor fi 2 cote de impozitare :

– 1 % din venituri pentru companii care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro și care nu au activități în domeniile: IT, stomatologie, medicină, HoReCa;

– 3% din venituri pentru companiile care au cifra de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro dar activează într-un domeniu prezentat mai sus.

PFA-uri

Începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe țară. Se elimină plafoanele de 6, 12, 24 salarii. Pentru PFA-urile care obțin venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se plătește CASS aplicând 10% la venitul net. PFA-urile care obțin venituri nete sub 6 salarii minime brute nu datorează CASS dacă obțin venituri din salarii anuale (sau venituri din alte surse) mai mari de 6 salarii minime brute.

La plafonul de calcul pentru CASS, veniturile din activitatea de PFA au fost excluse din totalul veniturilor cumulate din alte surse (dividende, chirii, vânzări de acțiuni). Acest lucru înseamnă că plafoanele pentru CASS se aplică separat: pentru activitatea de PFA și celelalte venituri. Pentru alte venituri rămân plafoanele de 6, 12, 24 salarii minime brute.

CASS plătit de PFA-uri devine cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe venit.

Taxe locale

Începând cu 1 ianuarie 2024 pentru clădirile deținute de persoane fizice folosite în scop rezidențial și care au o valoare de peste 2.500.000 lei (aproximativ 500.000 euro) se aplică suplimentar un impozit de 0,3% la diferența dintre valoarea impozabilă înregistrată la primărie și plafonul de 2.500.000 lei. Persoanele fizice trebuie să declare la primărie impozitul special până la data de 30 aprilie. Începând cu 1 ianuarie 2024, pentru autoturismele deținute de persoane fizice și care au valoare de peste 375.000 lei (aproximativ 75.000 euro) se aplică suplimentar un impozit de 0,3% la diferența dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei. Persoanele fizice trebuie să declare la primărie impozitul special până la data de 31 decembrie.

Operațiuni cash

Plafoanele pentru plăți și încasări cash au rămas la fel. Avansul spre decontare a rămas limitat, la fel și soldul din casierie: se pot face plăți cash către un angajat, pentru avansuri spre decontare folosite pentru plata furnizorilor, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele în numerar care depăşesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare. Prin excepție se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor.

E – factura

1. Cine trebuie să trimită facturile prin sistemul E – factura: Toate firmele și PFA-urile din România, plătitoare sau neplătitoare de TVA, care au clienți firme/ PFA-uri din România.

2. Cum te înregistrezi în sistemul E – factura: Înregistrarea se face prin depunerea declarației 084. Înregistrarea permite transmiterea și primirea facturilor prin sistemul E – factura din SPV.

3. Cum trimiți facturile după data de 1 ianuarie 2024: Începând cu data de 1 ianuarie 2024 toate firmele și PFA-urile din România (plătitoare sau neplătitoare de TVA) trebuie să trimită în sistemul E- factura toate facturile B2B (facturi emise către alte firme/ PFA -uri din România).

Se vor înregistra în contabilitate doar facturile trimise/ primite prin sistemul E – factura. Nu se mai poate deduce cheltuiala și TVA-ul de pe facturi care nu sunt primite prin sistemul E -Factura.

4. Cum stornezi o factură în sistemul E – factura: Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna în sistemul național privind factura electronică RO eFactura. În situația unei facturi electronice asupra căreia destinatarul are obiecții, acesta înștiințează emitentul facturii electronice, inclusiv în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, prin înscrierea unui mesaj în acest sens. Dacă se corectează o factură (stornare etc), factura electronică corectată se transmite în E – factura.

5. Amenzi: Amenzile pentru netrimiterea facturilor în sistemul E – factura sunt între 1.000 – 10.000 lei. De asemenea, înregistrarea după data de 1 iulie 2024 a unei facturi care nu este trimisă prin sistemul E – factura se amendează cu suma TVA-ului trecută pe factură. Amenzile se aplică după data de 1 iulie 2024.

Mai multe informații pentru consultanță găsiți pe site: www.contabilitate-smart.ro, pagina de Facebook: Contabilitate Smart Focsani sau la telefon: 0721.907.483

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?