Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Persoanele cu deficiențe de vedere vor putea avea acces gratuit la partituri pentru a învăța să cânte la chitara clasică

Comunicat de presă:

Persoanele cu deficiențe de vedere, din întreaga țară, vor putea avea acces gratis la partituri speciale pentru a putea învăța să cânte la chitara clasică. Concret, Fundația Cartea Călătoare a demarat proiectul „Și Tu Poți Cânta Acum La Chitara Clasică” prin care își propune să accesibilizeze cartea „Metoda de chitară”, de Maria Boeru, care conține noțiuni necesare pentru începători și piese pentru exersarea teoriei învățate, dar și 3 albume care conțin 10 colinde, 10 cântece din repertoriul internațional și 7 cântece populare românești.

În ultimii 7 ani, FCC a accesibilizat mai multe manuale și cursuri de muzică. Totuși, în ciuda efortului lor, în Romania există încă prea puține materiale didactice accesibile în Braille. Proiectul „Și Tu Poți Cânta Acum La Chitara Clasică”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, va oferi șansa nevăzătorilor să învețe un instrument, dar și să aibă acces la partituri adaptate pentru nevoile lor speciale. Organizația va trimite partiturile fie online, în format electronic Braille, fie prin poștă imprimate pe hârtie de tip Braille.

Cum se vor accesibiliza partiturile? Proiectul dispune de un specialist în accesibilizare care va scana partiturile și cărțile și apoi le va converti în fișiere electronice de tip music_xml, urmând ca mai apoi acestea să fie convertite în fișiere Braille. Partiturile, cărțile și textele explicative care le însoțesc vor fi incluse în biblioteca muzicală Braille a Fundației Cartea Călătoare. Pentru a citi metoda și albumele, nevăzătorii trebuie să cunoască notația muzicală Braille de bază și cea pentru chitară. La cerere, organizația le poate transmite documentația necesară.

Prin acest proiect, Fundația Cartea Călătoare dorește să ofere nevăzătorilor români posibilitatea de a învăța singuri să cânte la un instrument. După ce vor reuși să cânte câteva melodii simple, cei mai talentați ar putea opta pentru studii mai avansate cu ajutorul unui profesor. În funcție de cerere, Fundația Cartea Călătoare va accesibiliza și alte partituri pentru a îmbogăți repertoriul pentru chitara clasică.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.

Fundația Cartea Călătoare este o organizație non-profit, înființată în anul 1996 care are ca scop facilitarea accesului la informație, educație și cultură pentru persoanele cu deficiențe de vedere din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?