GALERIE FOTO: Șah. CSM Focşani – participare numeroasă şi remarcabilă la Brăila

0
118

Sâmbătă, 25 noiembrie, la Brăila Mail s-a desfăşurat concursul de şah MUTARE CU MUTARE, ediţia a II-a, organizat pe două turnee: Turneul A OPEN – rezervat şahiştilor juniori şi seniori, numai legitimaţi şi Turneul B rezervat şahiştilor juniori U14 ani nelegitimaţi sau legitimaţi cu rating ce nu depăşeşte 1001. La acest concurs au participat şi 9 şahişti de la CSM Focşani 2007, 6 la Turneul A şi 3 la Turneul B. S-a jucat şah rapid, sistem elveţian, şapte runde, cu un timp de joc pentru fiecare jucător 10 minute plus 5 secunde la fiecare mutare. Ratingul mediu la Turneul A a fost 1120, un rating util pentru experienţa şi nivelul participanţilor noştri.

Au participat 67 de jucători de la CS Micul Prinţ Brăila, ACS Pheonix Buzău, SCM Gloria Buzău, Clubul de Şah Diana Galaţi, Clubul Sportiv Şah Club Galaţi, ACS Smart Galaţi, Clubul Central de Şah Bucureşti, Clubul Sportiv Universitar Bucureşti, CSM Focşani 2007, Republica Moldova şi Ucraina, dintre care 35 la Turneul A şi 32 la Turneul B. De la CSM Focşani au participat (în ordine alfabetică): Ailincuţei David-Constantin, Bocu David, Bocu Mihail, Mălureanu Andrei, Nistoroiu Sofia, Pană Darius-Cristian, iar la Turneul B – Pavel Darius-Andrei, Pavel Ruxandra-Ioana şi Sava Daniel.

Pe primele 8 locuri la Turneul A s-au clasat în ordine: Dubic Roman de la ACS Pheonix Buzău, Lupu Mircea-Ovidiu de la CSM Galaţi, Tatarciuc Iuri, Munteanu Stanislav – amândoi din Republica Moldova, Costea Ghiţă de la ACS Smart Galaţi, Pană Darius-Cristian de la CSM Focşani 2007, Muşat Mario-Cosmin de la CS Micul Prinţ Brăila şi Călinoiu Constantin de la Clubul de Şah Diana Galaţi. Pe primele 8 locuri la Turneul B s-au clasat în ordine: Mândru Valeria din Republica Moldova, Negoiţă George de la CS Micul Prinţ Brăila, Gheorghe Vlăduţ, nelegitimat, Negru Daniel din Republica Moldova, Pavel Darius-Andrei, Sava Daniel – amândoi de la CSM Focşani, Tihanov Andrei, nelegitimat, Jurcanu Nicolae, nelegitimat.

Vorbind despre jucătorii noştri, doresc să încep cu Nistoroiu Sofia şi Bocu Mihail. Conform vârstei lor, experienţei şahiste şi ratingului puteau să joace la Turneul B. Sunt convins că ar fi luat amândoi cupe şi medalii. Dar, spre lauda lor, s-au înscris la Turneul A pentru a putea să se confrunte cu jucători consacraţi şi în curs de consacrare. Turnee de nivelul Turneului B organizăm şi noi dar – dacă tot au făcut deplasare la Brăila – au dorit să se călească în cuptoare cu temperatură mai ridicată, să trăiască la intensitate mai mare, să aibă şi o altă experienţă benefică pentru pregătirea lor.

Să te confrunţi cu jucători de acelaşi nivel, mai jos şi puţin mai ridicat nu este acelaşi lucru cu a te confrunta cu jucători foarte buni de la care ai ce învăţa. Acumulările se realizează în primul rând când joci cu parteneri superiori. Marele campion mondial din secolul trecut, Jose Raul Caplabanca, spunea că din înfrângeri se învaţă mai mult decât din victorii. Desigur, în cazul celor doi sâmbătă au fost şi lacrimi. Dar, aşa cum „numai în lacul cu noroi pe fund cresc nuferi”, după cum spunea Lucian Blaga, tot astfel, numai cu lacrimi dureroase se înalţă edificii grandioase. Pentru mine, dintr-un anumit punct de vedere, ei sunt primii doi performeri ai zilei.

Pavel Ruxandra-Ioana a fost mezina delegaţiei noastre. La categoria fete de la Turneul B a reuşit să se claseze printre cele cinci fete care au primit cupă şi medalie. După turneul de la Galaţi din această toamnă, este al doilea turneu în afara judeţului la care cucereşte cupă şi medalie la categoria ei. Reuşite deci, sută la sută. Sava Daniel, al doilea în ordinea de la mic la mare, a avut o prestaţie mult peste nivelul participanţilor de vârsta lui. În clasamentul general al Turneului B el a reuşit să se claseze al şaselea, dar la egalitate de puncte cu al treilea, al patrulea şi al cincilea. În clasamentul băieţilor s-a încadrat în primele cinci locuri premiate cu medalie şi cupă.

Ailincuţei David-Constantin, al treilea în ordinea vârstei, continuă sucesele constante din ultimii doi ani şi a obţinut cupă şi medalie pentru locul al II-lea la U8 Turneul A. Pavel Darius Andrei s-a clasat al cincilea în clasamentul general al Turneului B şi în clasamentul băieţilor a ocupat locul al patrulea premiat cu medalie şi cupă. Pană Darius-Cristian, deja binecunoscut pentru ascensiunea fulminantă din această toamnă, a obţinut cel mai bun rezultat dintre participanţii vrânceni, clasându-se pe locul al şaselea la Turneul A primind cupă şi medalie pentru locul întâi la U8.

Şi la acest turneu a fost învingător sau a făcut remiză în faţa unor nume grele, precum Cârstea Elena-Ecaterina -de la Clubul Central de Şah Bucureşti, posesoarea unui rating internaţional de 1411, pe care a învins-o, sau Călinoiu Constantin – de la Clubul de Şah Diana Galaţi, posesorul unui rating internaţional de 1494, cu care a făcut remiză. Următorul în ordinea vârstei, Bocu David, a arătat o schimbare în bine în abordarea cu responsabilitate a jocului faţă de ultimul concurs disputat în deplasare şi a obţinut locul al treilea la U12 dar tot mai are resurse nefolosite la maximă capacitate.

Mălureanu Andrei a cucerit cupa şi medalia de locul întâi la U12 şi a fost, dintre vrânceni, al doilea după Pană Darius-Cristian în clasamentul general al Turneului A. Posibilităţile lui sunt mai mari, după cum a lăsat să se întrevadă în ultima rundă cu Dubic Roman de la ACS Pheonix Buzău, posesorul unui rating internaţional de 2048. Buzoianul a câştigat toate cele 7 runde ale turneului, dar mă încumet să afirm că, în partida cu Andrei, deschiderea şi o bună parte a jocului de mijloc au fost cele mai echilibrate care puteau duce la orice deznodământ. Însă numai de el depinde cât de rapidă va fi consacrarea.

Concluzionând, toţi jucătorii noştri merită felicitări. Este de menţionat, cu satisfacţie, la acest concurs nu doar numărul de participanţi ci şi rezultatele – dintre cei 9 participanţi, 7 au cucerit cupe şi medalii. La U14 şi U8 de la Turneul B pe podium s-au aflat câte doi vrânceni. La Turneul B, copiii de vârstă mică au fost net dominaţi de Pavel Darius-Andrei şi Sava Daniel, aceştia depăşind şi mulţi jucători de vârstă mai mare.

Concursul a fost organizat de Clubul Sportiv Micul Prinţ Brăila, cu sprijinul sponsorului McDonald’s Brăila, avându-i ca director de turneu pe Preda Iulian, arbitru şef pe Florea Adrian, arbitru la Turneul A pe Soare Anton şi arbitru la Turneul B pe Mocanu Denis din Republica Moldova.

Ca o umbră de regret, la toate întâlnirile pe care le avem cu susţinătorii activităţilor de şah din alte judeţe, aflăm că prin alte părţi se face din ce în ce mai mult şah în şcoli, nu ca la noi – unde astfel de şcoli se pot număra pe degete, că se pot găsi sponsori ai sportului minţii şi că persoanele implicate în pregătirea copiilor sunt mult mai multe.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here