Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

FOTO: Șah – Darius-Cristian Pană de la CSM Focșani 2007, medalie de aur la ”Rocada Mare”

Sâmbătă 4 noiembrie, la Muzeul de Istorie „Carol I“ din Brăila s-a desfăşurat concursul de şah „Rocada Mare“, ediţia de toamnă open, organizat de CS Micul Prinţ Brăila. Director de turneu a fost Iulian Preda, arbitru şef Adrian Florea şi arbitru Cosmin Dobrescu. S-a jucat şah rapid, sistem elveţian, 6 runde, cu timpul de joc pentru fiecare jucător 10 minute + 5 secunde bonus pentru fiecare mutare. Au fost organizate două turnee: Turneul A (principal) open rezervat şahiştilor seniori şi juniori legitimaţi avansaţi şi Turneul B rezervat şahiştilor nelegitimaţi şi legitimaţi aflaţi la început de carieră Au participat 21 de jucători la Turneul Aopen şi alţi 16 jucători la Turneul B. Aceşti 37 de participanţi au provenit de la CS Micul Prinţ Brăila, ACS Minerva Brăila, CS Şah Club Galaţi, ACS Smart Galaţi, CS Universitar de Şah Bucureşti, ACS Pheonix Buzău, SCM Gloria Buzău, C.S.M. Focşani 2007, CS Diana Galaţi, ACS Chess Masters şi din Republica Moldova. Ratingul mediu al participanţilor a fost 1213.

Pe primele nouă locuri la Turneul A s-au clasat: Oprea Paul Angel Andrei, Dubic Roman, Tatarciuc Iuri, Boureanu Bianca Alina, Mihai Nicolae Florin, Pană Darius-Cristian (din Focşani), Ene Sergiu-Gabriel,Cervis Jean Mihai şi Pantazi Andrei Laurenţiu. Pe primele şapte locuri la Turneul B s-au clasat: Gheorghe Vlăduţ, BrayhenkoOlha, Grigore Eduard Petru, Pantazi Antonia Nicoleta, Mihai Viorel Cristian, Vank Tudor Ştefan şi Shymkov Ştefan.

Din judeţul Vrancea au participat trei juniori, toţi la Turneul A: Pană Darius-Cristian, Oţelea–Antonesi Mihai şi Bocu David. Ei sunt legitimaţi şi fac pregătire la C.S.M. Focşani 2007. Performerul zilei a fost Pană Darius Crisian care a început de curând activitatea competiţională. La categoria de vârstă U9 s-a clasat primul şi a primit cupă şi medalie de aur. În compania unor şahişti valoroşi şi cu experienţă a reuşit să acumuleze 4 puncte şi să termine pe locul 6 în clasamentul general. Dintre cei patru şahişti pe care i-a învins Darius, trei aveau rating internaţional mai mare (Mihai David Gabriel – 1104, Costea Ghiţă – 1461, Pantazi Andrei Laurenţiu – 1128) şi doar Nica Petru Radu avea acelaşi rating, dar acesta din urmă era cu doi ani mai mare decât Darius. Tânărul şahist vrâncean, în puţinele luni de când activează în competiţii, a avut rezultate de excepţie şi a luat premii la toate concursurile la care a participat, atât la Focşani cât şi la Galaţi, Sinaia şi acum la Brăila.

Oţelea-Antonesi Mihai, tot la categoria de vârstă U9, s-a clasat al treilea obţinând cupă şi medalie de bronz. A jucat cu dăruirea şi cu seriozitatea care îl caracterizează dar a avut de înfruntat, ca şi Pană, numai jucători cu rating mai mare opunând o dârză rezistenţă. De menţionat că atât Pană cât şi Oţelea-Antonesi au cucerit aceste premii la categoria de vârstă de 9 ani deşi ei sunt de 8 ani.

Bocu David a început fulminant competiţia învingându-l pe seniorul Costea Ghiţă care avea un rating mai mare cu 360 de puncte. Dar importanţa prea mare pe care a dat-o acestei victorii, optimismul prea mare la care a ajuns după acest început şi părerea că a ajuns mai sus decât a ajuns în realitate l-au deconectat de la atenţia şi concentrarea necesară în faţa tablei de şah. La excelentul început de concurs pe David îl urmărea încă frumoasa reuşită de la competiţia Cupa Ziua Armatei unde câştigase turneul la categoria lui de vârstă şi alte câteva bune realizări din ultimele luni care i-au alimentat o prea bună impresie despre el. Dar la începutul fiecărei partide totul se reia de la 0, nimic din ce ai realizat anterior nu mai contează pentru noua partidă ce începe. La talentul, dorinţa de perfecţionare şi posibilităţile lui intelectuale, David va trece peste această etapă a supraevaluării nivelului său şi în mod cert foarte curând va evolua la nivel înalt fără fluctuaţii. Transmitem celor trei reprezentanţi ai judeţului felicitările noastre pentru dăruirea, perseverenţa şi eforturile depuse.

Ca o umbră de regret să amintim că din diferite motive justificate, la acest concurs nu au putut participa Mălureanu Andrei, Ailincuţei David Constantin, Sava Daniel, Draghiea Eduard Ştefan, Bocu Mihail şi alţii, juniori talentaţi, de pespectivă şi dedicaţi şahului. În cazul lui Sava Daniel, există o compensaţie. El şi Lemnaru Ştefan, un alt şahist care face pregătire la C.S.M. Focşani, au făcut cinste judeţului nostru într-un alt domeniu. Ei au participat şi au obţinut rezultate remarcabile la un concurs de aritmetică mentală desfăşurat în aceeaşi zi la Dubai. Şi acestor doi merituoşi juniori le transmitem felicitări.

Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?