Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Deputatul Laurențiu Marin: Pensii egale, pentru muncă şi contribuţii egale!

Deputatul PSD de Vrancea Laurențiu Marin a anunțat că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat proiectul de Lege privind sistemul public de pensii, care după procedura de transparență publică va intra în avizare la Guvern și, ulterior, va fi transmis Parlamentului. Noua Lege a pensiilor rezolvă mai multe inechități sociale. Astfel, vor crește pensiile care de-a lungul timpului au fost dezavantajate de anumite reglementări inechitabile, în așa fel încât toți cei cu vechime egală și contribuții egale să primească aceeași pensie. Mai mult, pensiile se vor majora de două ori în 2024.

Prima majorare va avea loc la 1 ianuarie 2024, creșterea urmând să fie de 13,8%, iar cea de-a doua majorare va avea loc la data de 1 septembrie 2024.

Practic, noua lege a pensiilor are trei obiective majore:

1. Eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii – „pensii egale, pentru muncă şi contribuţii egale!”;

2. Consolidarea principiului contributivităţii – limitarea pensionărilor anticipate şi uniformizarea condiţiilor de vechime care trebuie îndeplinite;

3. Asigurarea stabilităţii veniturilor pentru sistemul de pensii – stimularea prelungirii activităţii profesionale.

Este evident că una dintre marile nemulţumiri ale pensionarilor o reprezintă inechităţile în calcularea pensiilor. Acest lucru este cauzat, în principal, de incoerenţa legislativă, de faptul că au ieşit la pensie sub imperiul unor dispoziţii legale diferite. Pentru respectarea principiului e necesară egalizarea condiţiilor de pensionare dintre femei şi bărbaţi. În acest context, vârsta de pensionare a femeilor, 63 de ani în prezent, se va egaliza treptat cu cea a bărbaţilor, care este de 65 de ani, pe o durată lungă, respectiv până în anul 2035”, a afirmat deputatul Laurențiu Marin.

Un alt obiectiv al reformei pensiilor are în vedere consolidarea principiului contributivităţii. Pentru realizarea acestuia, noua lege va avea în vedere următoarele aspecte:

  • Pentru cei care au împlinit vârsta de pensionare se acordă pensie doar dacă au avut minimum 15 ani de cotizare la sistemul public de pensii;

  • Pensionarea anticipată se poate solicita doar după 35 de ani de cotizare (nu se iau în considerare aici perioadele asimilate necontributive: şomaj, studii superioare, concediu medical sau de creştere a copilului etc.);

  • Reducerea vârstei de pensionare în cazul pensionării anticipate nu poate fi mai mare de 5 ani;

Noua lege a pensiilor prevede că nu vor mai exista pensionari tineri! Mai exact nu vor mai fi pensionari sub 60 de ani, evident cu excepţiile privind condiţiile deosebite/ speciale de muncă şi persoanele cu dizabilităţi! Pentru menţinerea puterii reale de cumpărare, noua lege a pensiilor prevede majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie a fiecărui an. Mai mult, se menţin criteriile de acum: 100% rata inflaţiei + 50% din creşterea reală a salariului mediu brut”, a mai spus deputatul Laurențiu Marin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?