Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Plătim contribuții sociale, dar raportat la ce salariu?

Salariul minim valabil pentru calculul contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice în anul 2023 este cel în vigoare la data depunerii declarației unice estimative, respectiv 25 mai 2023, arată reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea. Precizările finanțiștilor vrânceni vin deoarece în anul 2023 se aplică, pentru perioada ianuarie-septembrie, salariul minim de 3.000 lei, iar pentru perioada octombrie-decembrie, salariul minim de 3.300 lei. „Pentru stabilirea de către contribuabil a contribuțiilor sociale obligatorii datorate se utilizează, potrivit prevederilor art. 148 și art.170 din Codul fiscal, cu modificările ulterioare, salariul minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzute la art. 120 din Codul fiscal (declarația unică estimativă). Astfel, având în vedere că normele instituite de art. 151 și art. 174 din Codul fiscal mențin referința la prevederile art. 148, respectiv ale art. 170 ale același act normativ , din coroborarea dispozițiilor legale invocate rezultă că baza de calcul reprezintă o bază anuală care se raportează la nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice estimative, respectiv 25 mai 2023”, se arată în informarea AJFP Vrancea.

Finanțiștii precizează că, potrivit Codului Fiscal, persoanele care în cursul unui an încep să desfășoare o activitate independentă sau să realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuală, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza în anul în curs, este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, trebuie să depună declarația unică la Fisc. Pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate s-a stabilit un plafon de 6 salarii minime brute pe țară.

1 COMENTARIU

  1. Ce impozite plătește un salariat – impozitul pe venit, C.A.S.-ul și contribuția pentru pensie. Ce se poate micșora de aici? Contribuția pentru pensie nu cred, C.A.S.-ul nu cred. Rămâne impozitul pe venit. Îl v-a micșora statul? Nu cred. Deci?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?