Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

„Ziua Molului” la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”

Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” organizează astăzi, 20 octombrie 2023, evenimentul intitulat „Ziua Molului”, pentru conștientizarea rolului și importanței chimiei în viața cotidiană. Ziua Molului celebrează numărul lui Avogadro (chimist și fizician italian, (1776 – 1856)), (6,022 x 1023), o unitate de măsură de bază în chimie. Constanta lui Avogadro este un factor de scalare între observațiile macroscopice și microscopice ale naturii și oferă o legătură între alte constante fizice și proprietăți.

Astăzi, cuziștii organizează diferite activități care urmăresc să suscite interesul față de studierea chimiei și de a avertiza totodată despre reversul unor descoperiri, substanțe chimice, care în timp și-au dobândit faima pentru efectele negative, nocive pentru sănătatea oamenilor. Proiectul îşi propune valorizarea şi evidenţierea competențelor elevilor de liceu din clasele a X-a și a XI-a, și le oferă acestora posibilitatea organizării unor activități inedite pentru colegii lor, atât din ciclul gimnazial cât și din ciclul liceal.

Activitățile vor fi organizate astăzi în intervalul orar 12.30 – 15.00:

C.N.Chimie – Ediția a II-a, concurs de chimie anorganică organizat pentru clasele a VII-a, a VIII-a și a IX-a, ediția a II-a de elevi de la clasele a VII-a A, a VII-a B, a IX-a A și a IX-a D, sub coordonarea d-nei Andreea Săndulescu;

MOLOPOLY – Ediția a II-a – joc pe teme de chimie, organizat de elevii clasei a XI-a D în sala A11 sub coordonarea d-nei Alina Maiereanu, cu următoarea tematică: acizi și baze, compuși cu importanță biologică, combustibili și cauciucuri.

MOLOPOLY Junior – joc pe teme de științe, organizat de elevii clasei a XI -a D în sala A11 sub coordonarea d-nei Alina Maiereanu, cu următoarea tematică: metale, mediul înconjurător și organisme vii.

MOL Express – concurs organizat de elevii clasei a XI-a D sub coordonarea d-nei Alina Maiereanu, în sala A4, laboratorul de informatică, minicolegiu, cabinet medical și sala de sport. MOLExpress este o aventură plină de suspans și intrigă, în care participanții se lansează într-o captivantă vânătoare de comori,

Chimia în bucate – activitate în laboratorul de chimie organizată de elevii clasei a XI-a D sub coordonarea d-nei Alina Maiereanu, cu următoarea tematică: identificarea glucidelor, polifenolilor, proteinelor din alimente, evidențierea caracterului acid al fructelor și legumelor, o alimentație sănătoasă.

GeoMOL Escape – activitate organizată de elevii clasei a X-a D, în sălile A12 și A13 sub coordonarea d-nei Alina Maiereanu, cu tematică interdisciplinară chimie-geografie.

BioMOL Escape – laboratorul de biologie și laboratorul de fizică – activitate organizată de elevii clasei a X-a D sub coordonarea d-nei Alina Maiereanu, cu tematică interdisciplinară biologie-geografie.

COMIChemistry activitate organizată de elevii clasei a X-a C, în sala A3, sub coordonarea d-nei Alina Maiereanu, cu următoarea tematică: medicamente antiacide, ploi acide, benzine, alimentația sănătoasă, importanța pH-ului în agricultură.

Superputerile fizicii – sala A5 – activitate organizată de elevii clasei a X-a C sub coordonarea d-nei Carmen Hîrnea, cu următoarea tematică: motoare, panouri fotovoltaice, energie nucleară, electroliza, găurile negre.

Ce spun chimiștii? – sala A1 – activitate organizată de elevii clasei a X-a B sub coordonarea d-nei Andreea Vîrnă, sub forma unui concurs de tip turneu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?