Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO: Peste 6.500 de misiuni îndeplinite de jandarmii vrânceni în primele 9 luni ale acestui an; prezența urșilor în comunele din Vrancea, o problemă din ce în ce mai mare

Jandarmii vrânceni au prezentat „misiunile și rezultatele obținute în perioada ianuarie-septembrie 2023‟, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi la sediul inspectoratului de colonelul Adrian Babiș – inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) „Gl. Div. Eracle Nicoleanu‟ Vrancea și locotenent colonel Cristinel Roșu. „În perioada de referință, efectivele structurilor de ordine publică au îndeplinit peste 6.500 de misiuni fiind astfel folosiţi aproximativ 13.000 de jandarmi pentru: asigurarea ordinii publice; menţinerea ordinii şi siguranţei publice;  misiunile executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii; punerea în aplicare a mandatelor de aducere; prevenirea faptelor antisociale şi a pregătirii antiinfracţionale a populației, unde am desfășurat aproximativ 200 de acțiuni de intervenție preventivă în baza celor 4 programe: «Alege să fii fair-play», «Școală în siguranță», «Respectați natura pentru un mediu sănătos» și «Împreună pentru siguranță»‟, a precizat col. Adrian Babiș.

Acționând în colaboare cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, jandarmii vrânceni au desfășurat activități specifice de prevenire și combatere a traficului și consumului ilicit de droguri. Astfel, „în perioada de referință, au fost constatate, atât independent cât și în sistem integrat, un număr de aproximativ 100 de infracţiuni flagrante cu peste 60 de făptuitori şi au fost aplicate peste 1700 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 320.000 lei. La solicitările Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, unitatea a executat un număr de 11 acțiuni speciale pentru executarea de activități specifice pe raza județului Vrancea fiind folosiți un număr de 62 de jandarmi.

De asemenea, la solicitarea Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea unitatea a executat un număr de 7 acțiuni în cooperare pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri fiind folosiți un număr de 80 de jandarmi. Totodată, au fost organizate două acțiuni de prevenire și combatere a traficului și consumului ilicit de droguri cu jandarmi din cadrul compartimentului Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale – una în cooperare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea și una în cooperare cu lucrători din cadrul Agenției Naționale Antidrog‟, mai arată raportul activităților.

7.000 de apeluri la 112 în perioada ianuarie-septembrie 2023

În primele 9 luni ale acestui an, IJJ Judeţean Vrancea „a recepționat prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 un număr total de aproximativ 7.000 de apeluri, din care peste 50 de apeluri au fost gestionate în calitate de coordonator‟. Prezența urșilor în apropierea zonelor locuite din județul Vrancea constituie o problemă din ce în ce mai mare pe care jandarmii vrânceni au fost nevoiți să o gestioneze în perioada analizată.

Am avut peste 120 de solicitări prin care ne-a fost semnalată prezența urșilor, efectivele de jandarmi intervenind la peste 110 dintre acestea. Aceste solicitări au fost îndeplinite în conformitate cu prevederile O.U.G. 81/2021 și s-au concretizat în: acțiuni de alungare, de tranchilizare, relocare sau de recoltare, situații în care animalele nu au mai fost găsite de efectivele de jandarmi la locurile indicate‟, a spus col. Adrian Babiș. Localitățile cu „cele mai multe semnalări a prezenței ursului la nivelul județului Vrancea‟, „atât în intravilanul cât și în extravilanul acestora‟, sunt: Soveja (22); Vidra (17); Tulnici (15); Nereju (12); Dumitrești (10); Gura Caliței (8); Bordești (8) și Bîrsești (7).

Jandarmii vrânceni au intervenit în acest an și la „peste 15 intervenţii în sprijinul populației, cu peste 200 de jandarmi și 20 de auto, în situaţii după cum urmează: declararea stării de alertă la nivelul județului Vrancea (Cod Portocaliu de ninsori și viscol); incendii de locuinţe; incendii de vegetaţie uscată, iar în perioada de 21-25.09.2023, în proximitatea localității Călimănești, I.J.J. Vrancea a acţionat în sprijinul I.S.U.J. Vrancea şi I.P.J Vrancea, asigurând zilnic perimetrul delimitat, în urma unui incendiu la magistrala de transport gaz din vecinătatea lucrărilor la autostrada A 7 Ploiești – Siret şi pe timpul continuării cercetării la fața locului.

Aproximativ 300 de sancțiuni aplicate pe timpul executării misiunii de pază şi protecţie instituţională

În perioada supusă analizei, IJJ Vrancea „a asigurat paza și protecția la 17 obiective date în competența unității, folosindu-se zilnic peste 50 de jandarmi; a asigurat ordinea interioară necesară desfășurării normale a activităților în cadrul tuturor instanțelor de judecată și a unităților de parchet din județul Vrancea; a asigurat paza și protecția asupra a peste 50 de transporturi speciale; a asigurat însoțirea la un număr de peste 30 de transporturi de rachete antigrindină și a participat la aproximativ 200 de misiuni de protecția transportului corespondenței clasificate în sprijinul și sub coordonarea S.R.I.‟. Pe timpul executării misiunii de pază la obiectivele din competenţă, „s-au constatat 4 infracţiuni şi s-au aplicat aproximativ 300 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 30.000 lei‟.

În acest an, jandarmii vrânceni au participat la mai multe exerciții de pregătire, dintre care: „Organizarea și participarea la atelierul internațional în domeniul «Comunicării publice în caz de situații de urgență și dezastre», activități ce s-au desfășurat la Focșani în perioada 12-15.06.2023, în cadrul proiectului «Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea pregătirii pentru misiuni de căutare-salvare și asanare a muniției neexplodate» – REZILIENCE, finanțat prin mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, la care Inspectoratul General al Jandarmeriei Române este partener. La această activitate au participat experţi români şi străini inclusiv domnul JON GANGDAL, expert norvegian cu o vastă experienţă în domeniul comunicării.

Participarea în cadrul atelierului de lucru cu tema «Căutarea și salvarea persoanelor în zone greu accesibile (mediu montan)» în cadrul proiectului «Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea pregătirii pentru misiuni de căutare-salvare și asanare a muniției neexplodate» – REZILIENCE, finanțat prin mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, la care Inspectoratul General al Jandarmeriei Române este partener; Participarea la Exercițiul interinstituțional de nivel operativ, de instruire, cu forțe în teren în mediul montan (LIVEX)-SAREX 2023 PRAHOVA; Participarea la un număr de 3 exerciții pe linie de protecție civilă organizate de I.S.U.J. Vrancea‟.

De asemenea, IJJVrancea participă activ și la o serie de activități publice, cum ar fi: ,,Donează sânge! Salvează o viață!‟; conferința stiințifică ,,Jandarmeria Română – tradiții și perspective‟, unde a fost prezentată lucrarea ,,Jandarmul român pe frontul nevăzut al spionajului‟, desfăşurată în Aula Academiei Române; activitatea de promovare a instituției ,,Ziua Porților Deschise‟; la data de 03.04.2023, ministrul afacerilor interne a decorat Drapelul de Luptă al I.J.J. Vrancea cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler pentru militari, conferit de Preşedintele României, în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată, fiind astfel primul drapel de luptă al unei unităţi de jandarmi din Moldova, decorat cu această distincţie; simpozionul cu tema ,,173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române‟; activitatea ,,Ziua Rezervistului‟; activitatea de acordare a titlului de ,,Cetățean de Onoare al Comunei Vizantea Livezi‟ la împlinirea vârstei de 100 de ani, a domnului maior în retragere Mititelu Gheorghe. Ziua Porților Deschise desfășurată la sediul Batalionului 288 Apărare Antiaeriană ,,Milcov‟ din Municipiul Focșani, în cadrul evenimentului ,,110 ani de Aeronautică Militară în România‟; arborarea Drapelul Național pe Măgura Odobești, eveniment organizat cu ocazia ,,Zilei Drapelului Național‟în data de 26 iunie; manifestările dedicate comemorării a 106 ani de la Victoria Renașterii Naționale în Bătălia de la Mărăști, organizate la mausoleele de la Mărăști și Soveja; ceremonialul militar oganizat la Mausoleul Eroilor din Focșani, cu ocazia ,,Zilei Imnului Național‟; simpozionul cu tema ,, Jandarmeria Rurală – 130 de ani de la înființare! Momente definitorii în evoluția armei‟ la Muzeul Satului Vrâncean precum și evenimentul ciclistic ,,Mausolee pe bicicletă‟, organizat pe un traseu ce trece pe la mausoleele Focșani, Mărăști și Soveja.

Visezi la o carieră în Jandarmerie?

Săptămâna aceasta a început „o nouă sesiune de înscriere în unităţile de învăţământ postliceal ale MAI, iar pentru şcolarizarea viitorilor subofiţeri jandarmi sunt disponibile 700 de locuri, respectiv 350 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi «Grigore Alexandru Ghica» – Drăgăşani, respectiv 350 de locuri la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi «Petru Rareş» Fălticeni. Mai multe detalii se regăsesc pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne la secţiunea Carieră, subsecţiunea Instituţii de învăţământ / formare profesională – ADMITERE 2023‟, transmite col. Adrian Babiș.

IJJ Vrancea are ca „principală direcție de acțiune pentru următoarea perioadă garantarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică în judeţul Vrancea, printr-un proces continuu de îmbunătăţire şi perfecţionare a tuturor activităţilor şi acţiunilor noastre, adaptat provocărilor și realităților identificate și putem asigura cetățenii că au în inspectoratul nostru un adevărat partener pentru siguranță‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?