Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

FOTO: Final de contract pentru Rețele apă și canalizare în gruparea Măicănești și aducțiune zonală Focșani

Compania de Utilități Publice (CUP) Focșani a finalizat un nou contract de lucrări în cadrul proiectului cofinanțat din Fondul de Coeziune – prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 – „Extinderea și modernizarea sistemului de apă și canalizare în județul Vrancea, etapa a II-a”. Contractul CL-03-Rețele apă și canalizare în gruparea Măicănești și aducțiune zonală Focșani a fost semnat pe 14 februarie 2020 și a avut o valoare totală de 153.886.791,03 lei, lucrările fiind executate de Asocierea SC Tancrad SRL Galați – Vega 93 SRL Galați în mai multe Unități Administrativ Teritoriale (UAT) din Vrancea.

Din ce a explicat directorul general al CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, aducțiunea zonală Focșani a implicat crearea unei magistrale de transport a apei din punctul de captare al municipiului către UAT-uri, unde a fost înlocuită apa folosită, din sursele proprii, „care nu avea calitatea corespunzătoare”. „Acum, apa e de foarte bună calitate. Am reușit astfel să eliminăm o mare problemă privind calitatea apei”, a punctat directorul Vasilescu. Aducțiunea de apă a fost realizată pe mai multe porțiuni, inițial Focșani către Milcovul, respectiv 10,6 kilometri de conductă. De la Milcovul s-a mers către Tătăranu (ramura 1) – 26,5 km, dar și pe ramura 2, Milcovul – Vulturu, 15,2 km.

În total sunt 52,382 km. Iar o altă lucrare importantă a fost aceea de înființare a sistemului de canalizare în câteva comune. Este vorba despre rețele de canalizare în Vulturu, unde s-au executat 9,2 km de rețele de canalizare, stații de pompare a apei uzate – 4 bucăți, conducte de refulare – 10 km, racorduri noi pe rețelele existente și branșamente noi pe rețelele existente de apă – 260 de bucăți. Practic am montat peste 12 km de conductă de rețea de canalizare, patru stații de pompare. În acest fel s-a creat sistemul de canalizare în UAT Vulturu”, a mai detaliat directorul CUP.

În ceea ce privește lucrările realizate în Tătăranu, este vorba despre rețele de canalizare pe o lungime de 11,3 km, 7 stații de pompare a apei uzate, 274 de branșamente noi pe rețelele existente, 20,4 km de conducte. La Măicănești a fost realizată o conductă de aducțiune a apei – Tătăranu – Măicănești, pe o suprafață de 5,3 km, 8,1 km rețele de canalizare, 6 stații de pompare a apei uzate, 4,2 km de conducte de refulare, 4,9 km de rețele de apă, racorduri noi – 237. Din descrierea lucrărilor efectuate la rețelele de canalizare din UAT Nănești rezultă că sunt 3,3 km de rețele de canalizare, două stații de pompare a apei uzate, peste 3 km de conducte de refulare și 197 branșamente noi pe rețelele existente.

La Biliești au fost realizate rețele de canalizare pe 3,9 km, patru stații de pompare a apei uzate, 4,6 km de conducte de refulare, 260 de branșamente noi pe rețelele existente, iar la Suraia au fost realizați peste 8 km de rețea de canalizare, cinci stații de pompare a apei uzate, 4 km de conducte de refulare și branșamente noi pe rețele de apă existente – 932 de bucăți. „Prin aceste investiții s-a avut în vedere dezvoltarea unui sistem de apă și canalizare zonal, astfel încât să se asigure condiții de calitate a apei, care influențează direct starea de sănătate a populației, în sens pozitiv, asigurarea unei siguranțe în exploatare, o continuitate în furnizarea serviciului de alimentare cu apă și practic eliminarea deficiențelor, funcționarea sistemelor la costuri reduse și posibilitatea extinderii acestui sistem în viitor. Astfel, se va asigura alimentarea cu apă în condiții de debit suficient și de calitate în localitățile din UAT Milcovul, Gologanu, Tătăranu, Ciorăști, Răstoaca, Milcovul, Nănești, Măicănești. Ciorăști între timp s-a retras din proiect, dar dacă va fi vreodată nevoie, avem posibilitatea”, a mai arătat Gheorghe Vasilescu.

În ceea ce privește rețelele de canalizare înființate, acestea vor deservi aglomerările Biliești, Suraia, Măicănești (cu localitățile Măicănești, Belciugele și Tătaru), Râmniceni (cu localitățile Râmniceni și Slobozia Botești), Tătăranu (inclusiv Mărtinești, Bordeasca Veche și Vâjietoarea), Vulturu – Boțârlău și Nănești.

Totodată, directorul CUP a mai explicat și ce se va întâmpla cu sistemele care existau până la momentul realizării lucrărilor din cadrul proiectului. Astfel, sistemele vor fi ținute în conservare, pentru a fi folosite „dacă apar situații excepționale de-a lungul timpului – perioade de secetă cu consumuri foarte mari sau alte evenimente tehnice sau naturale, care pot crea dificultăți în asigurarea apei prin această aducțiune dinspre muncipiul Focșani. În cadrul unui alt proiect, toate aceste rețele de canalizare existente vor descărca apele uzate în stația de epurare de la Măicănești, care este în lucru, astfel că aceste localități vor beneficia de apă calitativ foarte bună, debit corespunzător 24 din 24, 7 din 7 și preluarea apelor uzate către o stație de epurare modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?