Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

FOTO! Exercițiu de amploare al ISU Vrancea, vizând intervenția în cazul unui eventual cutremur de 7 grade

Exerciţiu combinat cu forţe şi mijloace în teren în orașul Odobești

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Anghel Saligny” al județului Vrancea continuă seria exerciţiilor, în vederea verificării concepției de acțiune, a modului de organizare a cooperării între instiuțiile participante și a modului de aplicare a planurilor comune de acţiune pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă.
În scopul perfecționării continue a pregătirii pentru gestionarea situațiilor de urgență care periclitează viețile oamenilor și mediul înconjurător, în data de 19 octombrie a.c., I.S.U. Vrancea a organizat şi desfăşurat un exerciţiu complex de cooperare cu forțe și mijloace în teren, cu participarea celorlalte instituţii cu atribuții în domeniu, din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea.
Scenariul exercițiului a presupus că, în data de 19.10.2023, orele 09.25 în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, la adâncimea de 120 km, cu epicentrul în munţii Vrancei. Cutremurul a avut ca axă de deplasare a undei seismice direcţia Focşani – Iaşi şi Focşani- Bucureşti. Cele mai afectate județe de pe teritoriul României au fost Bacău, Buzău, Galaţi, Iaşi, Prahova, Vaslui, Vrancea, Teleorman şi municipiul Bucureşti, unde s-au produs incendii şi o serie de avarii ale construcţiilor şi instalaţiilor utilitare.
La nivelul județului Vrancea, din punct de vedere al victimelor și pagubelor produse, situația cea mai gravă s-a înregistrat în orașul Odobești.
Ca urmare a magnitudinii cutremurului au fost generate situaţii de urgenţă ce au presupus intervenţia forţelor specializate pentru evacuarea persoanelor din clădirile afectate, deblocarea căilor de acces, acordarea primului ajutor medical de urgenţă, stingerea incendiilor izbucnite, salvarea persoanelor aflate în medii ostile vieţii, restabilirea ordinii și siguranței publice, remedierea avariilor la rețelele de distribuție energie electrică, gaze naturale și apă.
Având în vedere că acțiunile întreprinse au avut un grad înalt de complexitate, la exerciţiu au fost angrenate instituțiile din componența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În cadrul operaţiunilor de intervenţie au fost mobilizate forţe şi mijloace din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, precum și ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea, UPU – SMURD Focșani, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vrancea, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, Garnizoana Focșani, Serviciului Public Județean Salvamont Vrancea, Inspectoratul Județean în Construcții, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Odobești, Poliția Locală Odobești, DEER – SDEE Focșani, CUP S.A. și SC GAZMIR S.A.
Situaţiile tactice create prin planul cu organizarea şi desfăşurarea exerciţiului au fost gestionate corect și coerent pentru o situație de urgență de o asemenea amploare.
Principalele obiective ale exercițiului au vizat: consolidarea, dezvoltarea și integrarea capacităților operaționale, cunoștințelor colective, capabilităților și resurselor autorităților, instituțiilor și organizațiilor care compun Sistemul Național pentru Managementul Situațiilor de Urgență (SNMSU) la nivel local; perfecționarea deprinderilor pentru executarea misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență; evaluarea stadiului pregătirii personalului cu funcții de decizie și al resurselor de intervenție stabilite în documentele operative existente; eficientizarea fluxului informațional decizional; viabilitatea măsurilor stabilite în documentele operative; dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă a personalului din cadrul forțelor de conducere, coordonare și răspuns, inclusiv cu echipele care asigură sprijin.
Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului de desfășurare a activităților de intervenție şi evaluarea capabilităților de intervenţie în cazul producerii unor astfel de evenimente, concluzia fiind că toate forţele şi mijloacele antrenate sunt în măsură să intervină cu operativitate şi profesionalism pentru limitarea pierderilor de vieţi omeneşti şi de bunuri materiale, precum şi pentru diminuarea efectelor negative pe care un eveniment de o asemenea gravitate îl poate avea asupra comunităților.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?