Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Deputatul Laurențiu Marin: Pachetul cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, lansat în dezbatere publică

Deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin, a declarat că președintele PSD, Marcel Ciolacu, prim ministrul Guvernului României, se ține de cuvânt și a lansat în dezbatere publică pachetul cu măsuri de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală. Pachetul de măsuri va fi adoptat în guvern și apoi premierul își va angaja răspunderea în Parlament. Este vorba de un pachet de măsuri care are trei coordonate de bază: Se diminuează risipa banilor publici; Se impune mai multă echitate fiscală; Se suprataxeză viciile și luxul.

„În urma aplicării se estimează o reducere a cheltuielilor bugetare de peste 600 de milioane de lei pentru acest an și de 20 de miliarde de lei anul viitor. Așa după cum s-a angajat public, premierul Marcel Ciolacu declanșează prin acest pachet de măsuri și o consistentă reformare a statului; se desființează 200.000 de posturi bugetate, se reduc organigramele și astfel se taie 30% din pozițiile de șefi, se diminuează cu 15% cheltuielile instituționale. Mai multă echitate fiscală înseamnă reducerea privilegiilor fiscale pentru anumite categorii de contribuabili care câștigă foarte mult. De exemplu, prin impozitarea cifrei de afaceri cu 1% pentru acele mari companii și bănci care plătesc impozit pe profit sub acest prag echivalent, se contracarează practicile de optimizare fiscală care scot anual miliarde de euro din țară fără să fie taxate. De reținut că cifra de afaceri la care se aplică 1% nu include investițiile și amortizările care se scad, iar prin urmare în niciun caz investițiile nu vor fi blocate!“, a precizat parlamentarul vrâncean.

Laurențiu Marin a arătat că în aceeași logică a echității fiscale se înscrie și impozitarea luxului, prin aplicarea unei cote de impozit ajustate, de 0,3% pentru ceea ce depășește valoarea de 2.500.000 de lei pentru imobile și 375.000 de lei pentru mașini. „În continuare se mențin facilitățile fiscale pentru domenii prioritare ori pentru sprijinirea unor categorii de angajați sau antreprenori. Astfel, se menține scutirea de impozit pe venit pentru salariile de până la 10.000 lei/lună/brut din IT, Agricultură, Industrie Alimentară, Construcții! Microîntreprinderile cu până la 60.000 de euro, cifra anuală de afaceri, vor plăti tot 1% impozit pe venit. Companiile care au cifră de afaceri cuprinsă între 60.000 și 300.000 euro vor plăti 3% impozit pe venit. Iar impozit pe profit, în valoare de 16%, vor plăti firmele care au cifra de afaceri mai mare de 300.000 de euro/an“, a încheiat deputatul Laurențiu Marin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?