Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Ploaie la comandă. În 12 localități din Vrancea continuă programul experimental cu generatoare pentru stimularea precipitațiilor

Programul experimental pentru stimularea precipitațiilor va continua în această toamnă în 12 localități din Vrancea. Programul folosește tehnologia generatoarelor terestre cu iodură de argint ca agent activ de însămânțare a norilor și se va derula până la începutul lunii noiembrie. Programul experimental este derulat de Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 – Vrancea. Activitatea face parte din „Programele experimentale prin experimente locale de mică amploare pentru creșterea uniformizarea precipitațiilor în regiunile: Banat, vestul Olteniei, sud-estul și nord-nord- estul României”, fiind aprobată de Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor pentru perioada septembrie-noiembrie 2023.

În această perioadă vor fi operative 20 de generatoare care vor fi pornite în zilele când sunt îndeplinite condițiile meteorologice de stimulare a precipitațiilor. 18 generatoare terestre vor fi în Vrancea și 2 în Galați, fiind utilizată infrastructura actuală a Punctelor de lansare antigrindină. În Vrancea, localitățile sunt Varnița, Bolotești, Beciu-Vechi, Urechești, Sihlea, Anghelești, Panciu, Bizighești, Milcovul, Bordeasca Nouă, Rădulești, Vulturu, iar în Galați vor fi localitățile Poiana și Nicorești.

Metoda folosită pentru stimularea precipitațiilor nu este complicată dar trebuie să țină cont de condițiile meteo. Astfel, generatoarele vor fi pornite cu maxim 4 ore înainte ca formațiunile noroase pretabile pentru însămânțare să ajungă deasupra locurilor în care acestea sunt amplasate. Timpul de pornire și durata de fumegare vor depinde foarte mult de condițiile specifice fiecărui caz în parte. „Specialiștii din punctul de comandă vor face o analiză atentă și de detaliu a stării termo-dinamice a troposferei din zona de interes pentru a putea stabili cât mai exact posibila traiectorie a agentului de însămânțare, timpul de acțiune, suprafața pe care s-a acționat. Cantitatea de precipitații va fi măsurată cu ajutorul unei rețele de pluviometre amplasate la sol, pentru a completa densitatea stațiilor meteorologice oficiale. Astfel se va putea compara cantitatea de precipitații din zona de interes cu cea din zona de comparație”, se arată în prezentarea activității.

Testele derulate anul trecut au fost un succes

Programul derulat în Vrancea și Galați are drept scop stabilirea mijloacelor tehnice, resurselor umane și a particularităților tehnologice care urmează a fi utilizate și dezvoltate în cadrul etapelor următoare. În măsura în care prin acest Program experimental rezultă că procesele de stimulare a precipitațiilor sunt eficiente, se va putea trece la următoarele etape. Pasul următor va fi realizarea de experimente științifice care vor urmări dacă acest sistem este funcțional iar ulterior se va trece la omologarea și implementarea tehnologiilor de intervenții active în atmosferă cu utilizarea generatoarelor terestre astfel testate.

Generatoarele terestre au fost folosite cu succes la finalul anului trecut într-un experiment derulat în Vrancea. Directorul de operațiuni al UCCG Moldova 2 Vrancea, Ionuț Lazăr, a arătat la finalul testelor derulate anul trecut că generatoarele pot avea efecte foarte bune dacă sunt folosite într-o rețea extinsă, respectiv la o distanță de câțiva kilometri. În testele de la Vrancea au fost 11 zile de intervenții, pe o suprafață de aproximativ 9000 hectare. Au fost folosiți 475 litri substanță activă pentru circa 255 ore de funcționare a generatoarelor, cu o medie de 24 ore. În final s-a obținut un aport între 3-4 litri, pentru zilele în care nu erau prognoze de precipitații și un plus de 6 – 8 litri de apă pe metru pătrat, pentru zilele în care erau formațiuni noroase cu umiditate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?