Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Beijingul intenţionează să interzică îmbrăcămintea care „lezează sentimentele” populaţiei chineze

Articolele vestimentare care „lezează sentimentele” naţiunii chineze ar putea fi în curând interzise în această ţară, potrivit unui recent proiect de lege a cărui imprecizie lasă un loc amplu pentru interpretări, scrie AFP. Proiectul stipulează că atât îmbrăcămintea cât şi discursurile considerate „dăunătoare pentru spiritul poporului chinez” sau care „lezează sentimentele” naţiunii vor fi pasibile de amendă sau chiar vizate de pedepse cu închisoarea. Totuşi, textul nu defineşte în mod clar tipurile de îmbrăcăminte care vor fi interzise prin această lege. În China, persoanele care poartă haine sau banderole ce transmit mesaje considerate controversate din punct de vedere politic sunt deja pedepsite cu regularitate pentru incitare la „dispute şi revolte”.

Proiectul doreşte să le ofere autorităţilor de la Beijing mai multe puteri pentru a descuraja orice îmbrăcăminte percepută ca fiind contrară moralei. La începutul lunii septembrie, un videoclip distribuit pe reţelele de socializare chinezeşti prezenta un bărbat din oraşul Shenzhen, situat în sudul ţării, care era chestionat de poliţie după ce s-a filmat în timp ce purta o fustă. Numeroşi internauţi au aprobat intervenţia forţelor de ordine, temându-se că acel comportament „îi va face pe oameni să se simtă inconfortabil”. „Este ofensator pentru morala comună”, a scris un utilizator al reţelei de socializare Weibo.

Mai mulţi jurişti din China s-au opus în mod public noului proiect de lege, pentru care perioada de consultare publică va rămâne deschisă până pe 30 septembrie. O astfel de lege va duce la „o normă punitivă prea vagă, ceea ce va duce cu uşurinţă la o extensie arbitrară a câmpului de aplicare a sancţiunilor administrative”, a scris Lao Dongyan, de la Universitatea Tsinghua, pe Weibo. Din motive similare, He, o tânără de 23 de ani din Beijing, a pledat pentru „stabilirea unor criterii îndelung gândite înaintea avansării unor astfel de propuneri”. Ea consideră că va fi nevoie „de mai mult timp” pentru „a stabili cine are autoritatea de a decide şi felul în care vor fi pronunţate sentinţele” pentru infracţiuni care „nu sunt la fel de clare” ca în cazul unui furt, „unde adevărul şi minciuna sunt irefutabile”.

Însă, la fel ca majoritatea persoanelor din Beijing contactate de AFP, He atribuie această reformă legislativă mai degrabă incidentelor generate de purtarea îmbrăcăminţii japoneze în spaţii istorice sau în timpul unor zile comemorative. În 2021, publicaţia de stat Global Times a relatat că o femeie a fost „sever criticată” după ce a purtat un chimonou în public pe 13 decembrie, zi de comemorare naţională a victimelor crimelor de război comise de Japonia în 1937. Anul trecut, o femeie a declarat că a fost arestată de poliţie în timp ce purta un chimonou în oraşul Suzhou din estul Chinei. „Cum să te îmbraci ţine de alegerea şi de libertatea fiecăruia, dar există şi (circumstanţe) speciale”, a declarat He, considerând că anumite comportamente „insultătoare în faţa unei statui sau într-o zi specială” sunt „100% deliberate şi trebuie să fie pedepsite”. „Dacă o persoană poartă un chimonou (…) la Memorialul victimelor masacrului de la Nanjing, comis de invadatorii japonezi, cred că acest fapt ar cauza un prejudiciu psihologic important poporului chinez. O astfel de faptă ar trebui pedepsită”, a declarat Yang Shuo, un programator în vârstă de 25 de ani. „Există motive istorice, iar eu cred că emoţiile populaţiei locale ar trebui să fie luate în calcul”, a spus şi Gu, un bărbat de 35 de ani.

În schimb, „în majoritatea cazurilor”, acelaşi rezident chinez nu crede „că ar fi necesară începerea unor cercetări penale”. „De exemplu, dacă o persoană merge în chimonou pe o stradă comercială”, a mai spus el. Jeremy Daum, cercetător la Centrul Paul Tsai China din cadrul Universităţii Yale, se declară „aproape sigur că formularea (proiectului de lege) va fi puternic modificată” pentru a trata într-o manieră mai exactă „eroii, martirii, istoria partidului, în urma numeroaselor comentarii” generate de acest text legislativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?