Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Administrator condamnat pentru evaziune fiscală; ANAF are de primit aproape 92.000 de lei

Un administrator al unei firme din Slobozia Bradului, trimis în judecată inițial pentru folosirea creditului societăţii în interes personal și evaziune fiscală, a fost găsit vinovat și condamnat, chiar dacă de la comiterea faptelor imputate au trecut ani buni.

Din ce descriau procurorii în rechizitoriul ajuns în instanță în anul 2017, totul s-a întâmplat în perioada martie 2014 – iunie 2015, când administratorul a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii cheltuieli în baza unor facturi fiscale emise de furnizori ai căror reprezentanţi nu au putut fi identificaţi în urma controalelor încrucişate sau pentru care s-a dovedit că fac parte dintr-un lanţ de societăţi a căror activitate conduce la eludarea bugetului consolidate al statului.

Totodată, procurorii arătau că între iunie 2014 – iulie 2015 a fost retras din contul bancar al societății numerar în valoare totală de 19.788.790 lei, fără o justificare reală pentru aceste retrageri, iar din evidența contabilă a rezultat că o parte din această valoare, respectiv suma de 17.996.629 lei, este scăzută în baza unor chitanțe care nu respectă prevederile legale, iar pentru diferența de bani ridicată nu exista nicio justificare pe bază de documente, banii nefiind regăsiți nici în casieria societății. Mai mult, se plângeau organele de control, inculpatul refuzase că prezinte documentele legale ale societății pentru perioada martie 2014 – octombrie 2014, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscal sau vamale.

Inițial, în octombrie 2019, instanța a dispus condamnarea inculpatului la 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare, bărbatul fiind totodată obligat să plătească Agenției Naționale de Administrare Fiscală suma de 2.962.890 lei, reprezentând impozit pe profit, precum și accesoriile fiscale conform codului de procedură fiscală, până la achitarea integrală a debitului. În apel, dosarul a fost însă trimis spre rejudecare, și așa s-a ajuns la cea de-a doua sentință pe fond, atacată deja cu apel: „1. (…) dispune încetarea procesului penal pornit faţă de inculpatul (…), pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală (faptă din a doua jumătate a anului 2014) şi folosirea creditului societăţii în interes personal, (faptă din iunie 2014 – iulie 2015), ca urmare a prescripției răspunderii penale.

2. (…) condamnă pe inculpatul (…), pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare, (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria Slobozia Bradului, jud. Vrancea sau Biserica „Sfântul Neculai” din Slobozia Bradului, jud. Vrancea (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune).

3. (…) admite în parte acțiunea civilă formulată în cauză și obligă pe inculpatul (…) la plata către partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea, a sumei de 91.889,63 lei, reprezentând impozit pe profit. Respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate/ nedovedite. 4. Menține măsura sechestrului asigurător instituită în cursul urmăririi penale (…) asupra imobilului casă de locuit și teren aferent de 0,05 ha (…) până la concurența sumei de 91.889,63 lei, până la achitarea integrală a prejudiciului către partea civilă (…), obligă inculpatul (…) la plata sumei de 1.800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat”.

Sursa foto: observatorulph.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?