Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: „Mausolee pe bicicletă” – Întâlnire cu istoria și tradițiile Vrancei

Peste 160 de cicliști au pedalat, prin ploaie și vânt, sâmbătă, la a IX-a ediție a evenimentului „Mausolee pe bicicletă”. A fost pentru al doilea an consecutiv în care vremea capricioasă a pus la încercare posibilitățile fizice ale bicicliștilor imediat după startul din Odobești, însă un soare frumos de toamnă i-a însoțit la coborârea de la Soveja până la premierea organizată la Crama Beciul Domnesc.

Turul de ciclism a fost o întâlnire cu istoria și tradițiile Vrancei, iar punctul de plecare a fost în fața Primăriei orașului Odobești, unde bicicliștii au fost primiți de primarul Daniel Nicolaș. Startul a fost dat după un spectacol oferit de Trupa de majorete „Eagles”. Ploaia măruntă nu a pus probleme, iar prima oprire a fost la Mausoleul Eroilor de la Mărăști, unde au fost organizate primele evenimentele culturale dedicate memoriei eroilor care își dorm somnul de veci în criptele mausoleelor vrâncene. Intrarea pe sub Arcul de Triumf a fost realizată pe acordurile Fanfarei Militare a Garnizoanei Focșani.

La Mausoleul Mărăști, ambasadorii ”Mausolee pe bicicletă”, AS Nicolae al României, jurnalistul Lucian Mîndruță, alături de alți participanți la tur, au depus o coroană de flori la mormintele eroilor, iar muzeograful Ionuț Iliescu a prezentat istoria luptelor care au avut loc în 1917 pe aceste meleaguri. Nu au lipsit tradiționalul prânz cu gulaș pregătit de Primăria Răcoasa, dar și alte surprize precum artiștii care au oferit tatuaje cu aerograful și concertul folk cu artistul Cătălin Stepa.

A doua oprire a fost la Mausoleul Eroilor de la Soveja unde, alături de Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancei, au fost pregătite câteva momente speciale pentru a marca Centenarul monumentului. Au fost organizate o expoziție foto ”Mausolee pe bicicletă” și un concert de excepție al copiilor din Corul Parohiei Irești, condus de preotul Ionel Miron. Nu au lipsit tradiționalele poale în brâu dar și o degustare a celebrului cașcaval de Soveja. În memoria eroilor care își dorm somnul de veci la Soveja a fost depusă o coroană de flori alături de președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, subprefectul Claudia Serafimciuc, primarul comunei Soveja, Ionuț Filimon.

Ultimul monument vizitat a fost ”Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel – Cazaclii”, unde bicicliștii au fost fost primiți de Maria Murgoci și artiștii Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”, care le-au prezentat Meșteșugul Vinului și un spectacol cu tradițiile folclorice din Vrancea.

Punctul final al evenimentului a fost la Crama Beciul Domnesc din Odobești, unde a avut loc premierea cicliștilor înscriși la „Mausolee pe Bicicletă”. Sponsor al evenimentului, compania Beciul Domnesc a organizat o degustare a vinurilor de excepție produse în podgoriile Vrancei dar și o vizită a cramei vechi de sute de ani, unde sunt păstrate cele mai vechi vinuri din România.

”Mausolee pe bicicletă” 2023 a fost un eveniment organizat de Asociația ”Monumente în Vrancea” și partenerii: Consiliul Județean Vrancea, Muzeul Vrancei, Primăria Odobești, Primăria Municipiului Focșani, Primăria Răcoasa, Primăria Soveja, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny”, Garnizoana Focșani, Salvamont Vrancea, Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”, Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, Focșani și Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”, Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?