Inspectorii de muncă au făcut controale în hoteluri, moteluri și pensiuni

0
465

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a desfășurat în perioada 28.08 – 08.09.2023, Campania naţională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunatățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor de către angajatorii care desfășoară activități privind facilitățile de cazare, hoteluri, moteluri și pensiuni.

Obiectivele generale campaniei au fost următoarele:

– identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie;

– creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă;

– eliminarea tuturor neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate, și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare.

Pe parcursul desfășurării campaniei au fost controlați 9 angajatori ce desfășoară activitate în domeniile enumerate anterior. Au fost constatate 9 neconformităţi față de prevederile legale care au fost remediate în timpul controlului. Dintre neconformitățile constatate remarcăm lipsa unei evidențe reale a timpului de lucru cuprinzând ora venirii și ora plecării de la locul de muncă a lucrătorilor, plata parțială a orelor suplimentare efectuate de salariați, precum și nepăstrarea la locul de muncă organizat a copiei contractului individual de muncă .

Din cei 6 angajatori verificați în vederea identificării cazurilor de încălcare a prevederilor legale care reglementează securitatea şi sănătatea în muncă, unul singur a fost sancționat contravențional pentru neefectuarea verificării periodice a echipamentului de muncă supus unei legislaţii speciale- liftul. De asemenea,s-a  urmărit şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare.

 

Inspector șef Botezatu Eliza

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

COMUNICAT DE PRESĂ, 13.09.2023

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here